Hírek

2013.01.21. 06:37

Azonos távol és közelben a martonvásári járási központ

Martonvásár – Viták, egyeztetések nyomán vette át Ercsi kistérségi központi szerepét Martonvásár, s a járási központ is itt alakult ki.

Zsohár Melinda

A közigazgatási terület szívében fekszik a fejlődésnek nekilódult település. Az Országgyűlés hatéves vita és egyeztetés után döntött róla 2011 májusában, hogy Martonvásár lesz a kistérség központja, s innentől lényegében egyértelmű volt, hogy a járási székhely is a kisváros lesz.

A Martonvásári Járási Hivatal vezetői teendőit Koltai Gábor, Martonvásár eddigi jegyzője látja el, harminckét kollégájával kezdi meg a munkát. A tankerületi igazgatói feladattal Gózonyné Szekeres Ildikót, a ráckeresztúri iskola igazgatóját bízták meg, tájékoztat Nagy Árpád városi kommunikációs munkatárs. A hatósági osztály helyben lesz, de okmányiroda Ercsiben is működik. A gyámhivatali feladatokat öten látják el, Koltai Gábor megnövelte létszámukat, s Ercsiben is dolgozik önállóan egy munkatársuk.

A járási hivatal irodáit még most rendezik be – Labancz Krisztina (j) ügyintéző várja az ügyfeleket (Fotó: Zsohár Melinda)

A most kialakított járáshoz tartozik Martonvásár, Ercsi, Baracska, Tordas, Gyúró, Ráckeresztúr, de a kajászóiak kérésére ők is, sőt, Vál is, amely két község pedig régen a bicskei járás részét alkották. Vál valamikor önálló járási székhely is volt, közigazgatási- politikai súlya többször változott az elmúlt 150 évben.

A teljes járás összlakosságának 45 százalékát Ercsi teszi ki, ám földrajzilag és társadalmi szerepét tekintve is logikus volt Martonvásár fennhatósága, hangzott az országgyűlési indoklás. Sugárirányban mindenünnen nagyjából azonos távolságra esik a járási székhely a többi településtől. Az igen forgalmas centrumban, a négyes kereszteződés egyik pontján áll az általános iskola épülete, amelynek földszintjén működött a könyvtár, emeletén pedig tantermek. A bibliotéka átköltözött a műemlék óvodába, s ennek helyét kapta meg a járási hivatal. Az intézmény még festékillatú helyiségeiben érzékelhető az átmeneti állapot, ám a munkában nem, hangsúlyozza Koltai Gábor.

Ercsi ottani járási hivatali egységeire három-, Martonvásár helyi rezidenciájára húszmilliót költött. Ez az épület valaha nagyon szép, stílusos külsővel bírt, amit jellegtelenre és lapostetősre „modernizáltak”. A lokálpatrióták évek óta keresik a forrást és a lehetőséget, hogy a régi fényében pompázzon, s ismét tetőt kapjon a ház. A tantermeket is igyekeznek kiváltani, ami már csak azért is reményteli cél, mivel a város fejlődése ugyancsak meglódult! Tavaly 500 millió forintos fejlesztési forrást nyertek, amely természetszerűleg nemcsak a várost, hanem a járási székhelyet is gyarapítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!