Hírek

2012.10.01. 07:03

Az űrhajós Farkas Bertalan járt a sárszentmihályi Zichy-kastélyban

Sárszentmihály - Meghibásodtak a fékezőrakéták, az űrhajósokat 40 g-s terhelés érte becsapódáskor - mintha két emeletről szabadesésben zuhantak volna. Az orvosok súlyos sérüléstől tartottak.

V. Varga József

Az 1956 - 56 év elnevezésű ünnepi hónap szombati programján - a szárazföldi csapatok napján - a katonaorvosokra emlékeztek a Zichy-kastélyban, díszvendégként Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornokot, az első magyar űrhajóst köszöntötték. Velekey-Modroczky Péter megnyitójában kiemelte: az orvosok tudása, munkája éppen egy űrhajós esetében bontakozhat ki a legteljesebben.

A „mi Bercinkkel” Szilágyi János riporter beszélgetett, s főleg a felkészülésről, a felkészültségről, az orvosi felelősségről kérdezte. Az út maga 1980. május 26-ától június 3-áig tartott, de a kiképzés már 1978-ban megkezdődött - emlékezett vissza Farkas Bertalan. A kötetlen hangú találkozón szót ejtett a mindenre kiterjedő, az alaposnál is alaposabb orvosi vizsgálatokról, a penamecillin hatóanyagú, M-betűvel kezdődő nevű tabletta jótékony hatásáról, a csillagvárosi orvosprofesszor konyakjáról. A kabinkerékpáron hajtva kétpercenként új és új földrészt pillantott meg - mesélte. Az orvosi felkészítés igen hatékonynak bizonyult, azóta sem tudott ilyen sebesen biciklizni - tette hozzá mosolyogva.

Az ünnepi sorozat következő szombatján, október 6-án - Törő Gábor országgyűlési képviselő védnöksége alatt - az aradi vértanúkra és a temesvári sortűzre emlékeznek a kastélyban. Előadást tart Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke és prof. Aurel Chiriac, a nagyváradi múzeum igazgatója.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!