Hírek

2009.06.06. 02:29

Az új influenza egyelőre enyhe

Székesfehérvár - A hét végén tartotta kongresszusát a Magyar Infekciókontroll Egyesület. A társaság a kórházi fertőzések megelőzéséről tanácskozott. De szó volt az új influenzáról is.

Móré Erzsébet

A kongresszuson részt vett Melles Márta, az Országos Epidemiológiai (Járványügyi) Központ főigazgatója, akit a mindenkit foglalkoztató új influenzáról kérdeztünk:

- Magyarországon is négy embernél diagnosztizáltak már új influenzát. Valamennyi enyhe lefolyású volt. Ez mivel magyarázható? Szerencséjük volt?

- Ez az új influenza az esetek többségében szerencsére enyhe lefolyású, könnyű betegség, nem drámai tünetekkel jelenik meg, a szokásos influenzatünetekkel mutatkozik, és gyorsan elmúlik.

- Közismert, hogy a járványügyi szakemberek azt prognosztizálják: az új influenza valószínűleg nagyobb esetszámban ősszel ér el bennünket, akkor, amikor nagyjából a szokásos influenza is felüti a fejét. Mennyire kell attól tartani, hogy a két vírus keveredik?

- Ez valóban nagyon izgalmas kérdés. A déli féltekén most van az influenza szezonja, tehát erősen figyeljük, hogy ott hogyan zajlik, mi történik. A téli szezonalitás nem várható, hogy megváltozik, csak talán korábban kezdődik majd. Továbbá azt is feltételezzük, hogy a vírusok együtt is meg fognak jelenni, tehát a két vírus egy ideig párhuzamosan betegíthet. Sokan azt gondolják, hogy a régi vírusok és az újak tulajdonképpen egy közös járványt okoznak majd. S a mutálódás lehetősége is fennáll. Természetesen, hogy pontosan mi fog történni, nem lehet tudni.

- Mennyire kell félni?

- Azt gondolom, félni nem kell. Nagyon komolyan kell persze venni azokat az ajánlásokat, amit a járványügy tesz. A probléma az, hogy ezek látszólag annyira banálisak, hétköznapiak, hogy az emberek nem hiszik el, a védekezés ennyire egyszerű: zsebkendőbe köhögj, tüsszents. Ha lázas vagy, maradj otthon, ne látogass betegen beteget. Tartsátok be a legfontosabb higiénés szabályokat, ilyen például a gyakori kézmosás. Mindezekkel nagyon-nagyon lehet lassítani a betegség terjedését. Hiszen egy cseppfertőzéssel terjedő kórról van szó - ami nagyon príma lehetőség egy kórokozónak, ugyanis a mikrocseppek messzire is eljutnak. Az előbb elmondottak az általános védelemhez, megelőzéshez tartoznak. A specifikus védelem pedig természetesen az új influenza elleni védőoltás lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!