Hírek

2009.04.07. 02:29

Az ország megítélése is befolyásolja a nyaralók választását

Agárd - A Napsugár Üdülőszövetkezet és a Viking Hotel igazgatója régi motoros a turisztikai szakmában. Megélt jót és rosszat, mosolyogva foglalja össze a tókörnyék és az ország idegenforgalmának várható állapotát.

Kovalcsik Katalin

- A mi épülésünk úgy kezdődött, hogy amikor a 80-as évek közepén még tulajdonszerzési korlátozás volt érvényben, lehetett venni egy lakóingatlant és egy üdülőterületet - Kulcsár István a két intézmény vezetője. - Akinek ezen felül még volt megtakarított pénze, az a nyugdíjaséveire gondolva vehetett üdülőhasználati jogot. Gyógyfürdő, Velencei-tó, ki tudja használni a tulajdonos. Akkoriban az országban még szállodahiány volt, ezzel képződött egy kereskedelmi szálláskapacitás, amit nem kellett az államnak megépítenie. A 80-as években nehéz volt megépíteni valamit, beszerezni az anyagokat. Ma minden fordítva van, de nagyon meggondolnám, hogy építsek-e szállodát. Ha valaki ilyesmire adja a fejét, akkor elkészíti az üzleti tervét, a megtérülési idejét. Sok év jönne ki, húsz fölött, addigra amortizálódik az építmény. Egy személy bérének a kigazdálkodása a közterhekkel együtt - nagyon meggondolandó belefogni. Akkor még nem szóltunk a közterhekről, az önkormányzati adókról. Ha nem tudja kiadni a szobát, akkor is fizetni kell. Mi télen is nyitva vagyunk, ha képződik egyáltalán nyereség, azt télen elfűtjük. Ebben a vállalkozásban 1500 tag érdekelt, kisbefektetőknek is nevezhetjük őket, hiszen azon drukkolnak, hogy jól menjenek a dolgok itt is, és az egész tókörnyéken.

Ha az üdülési jogát nem veszi igénybe a tulajdonos, akkor érkezhetnek a vendégek, de vajon jönnek-e?

- Nagyon jó kérdés. A külföldinek elvileg kellene jönnie, ilyen átváltási kurzus még nem volt, a legolcsóbb Magyarország. Hogy ez nincs így, annak az is az oka, hogy Magyarország megítélése az utóbbi időben sokat változott, a gazdaság is, és egyéb társadalmi problémák miatt is, nem vagyunk valami előkelő helyen a világban. Bár megindult egy szerkezetátalakítás a minőségi turizmus érdekében, de ennek csak kezdetén vagyunk a Velencei-tónál, de talán már nagyon késő lesz, mire megtörténik a változás.

Vége egy időszámításnak, amilyen turizmus eddig errefelé volt - néhány éve még tömegek is érkeztek, volt színvonalas kemping, ahol kevesebb pénzért is meg lehetett szállni, holland, német családok heteket töltöttek nálunk - már nem jön vissza többé. Akkor mi lehetne a megoldás?

- Korábban is állítottam, hogy az ifjúsági- és sportturizmusra, a táboroztatásra kellett volna helyezni a hangsúlyt. Nyáron tömegek jönnek, este elmennek, turizmus ez is, de nem lehet vendégéjszakákban mérni. A tónál nem ez lenne a kívánatos. Sajnos nem egy szállodáról tudok, amely becsukott ősszel és ki sem nyitott többet. Éveken át azon töprengtünk, hogy mi lenne a kiút. Nem jött össze a Velencei-tó-Vértes térségről álmodott régió sem. Elfecséreltünk éveket. A Velencei-tónak meg kellett volna őriznie a kiemelt szerepét, amit jó néhány évvel ezelőtt megalapoztunk. A kiépült szálláskapacitások a sportturizmusra adottak, ha ehhez a kerékpáros turizmus is hozzájárulna, más lenne, a vendégek már hozzánk szoktak volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!