Hírek

2013.10.11. 14:14

Az öröm és várakozás napja - állandó kiállítás nyílt a Pákozd-Sukorói Arborétumban

A Velencei-hegység, a Velencei-tó és környékének természeti képe címmel nyílt állandó kiállítás pénteken a Pákozd-Sukorói Arborétumban. A bemutató a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a VADEX Mezőföldi Zrt. gondozásában valósult meg.

Tihanyi Tamás

Az őszi színekbe öltözött arborétum új állandó kiállításának épülete előtt a velencei Zöldliget Általános Iskola kisdiákjai énekeltek, majd Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket. A vad- és erdőgazdálkodás, az állománynevelés és a fásítási tevékenység múltját és jelenét idézte fel, s kiemelte: egyre fontosabb az erdők közjóléti funkciója. A megyében a VADEX Mezőföldi Zrt. öt ilyen célt szolgáló létesítményt gondoz, s ezek egyike a Pákozd-Sukorói Arborétum, ahol évente 20 ezer látogatót fogadnak és 3600 kisdiák ismerkedik környezetünk szépségeivel, értékeivel.

Nagy András, Magyar Fejlesztési Bank Agrár Vagyonkezelési Igazgatóság igazgatója elmondta: csak 2013-ban összesen 3 milliárd forint közjóléti beruházást hajtottak végre. „Értékeinket nem elég létrehozni,  meg is kell őrizni”, tette hozzá. Matskási István, a Magyar Természettudományi Múzeum címzetes főigazgatója szerint az állandó tárlat megnyitása egyszerre az öröm és a várakozás napja: „öröm azért, hogy mindezt megvalósíthattuk, várakozás arra, miként fogadják majd a fiatalok”. Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő avatta fel a létesítményt kijelentve, hogy „az új tárlat is azt bizonyítja, jó irányba haladunk, vannak jó lehetőségeink és ezekkel élnünk kell”.

A Velencei-hegységet,  a tavat és a tó környékének élővilágát, természeti képét bemutató kiállítást L. Simon László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke nyitotta meg. Egy korábbi útjainak tapasztalataira alapozva jelentette ki, hogy a világ sok más hasonló jellegű vizes élővilága, helyszíne mellett a Velencei-tó értékeivel maga a csoda. Ezért tartotta fontosnak, hogy a Nemzeti Kulturális Alap a VADEX kezdeményezése mellé álljon. (A VADEX 8 millió forintot fordított a bemutatóhelyre, az NKA támogatása 15 millió forint volt.)

L. Simon László arra figyelmeztetett, hogy a  térség számára az  egyik legfontosabb kihívás, képes-e egy napnál tovább a tó környékén tartani vendégeit? Márpedig a kultúra a legjobb megtartó erő, ezért egy sor múzeumot és kiállítást nyitottak a Velencei-tó környéki településeken. De múzeum nyílik rövidesen a Pákozdi Katonai Emlékparkban, Sukorón, a Madárvártán, készülnek egy Halászati Múzeum létrehozására és egy trófeagyűjtemény bemutatására is. A politikus hangsúlyozta, a térség turizmusát tovább kell fejleszteni, és akkor az a jelenleginél kiemelkedőbb helyet foglalhat el az ország turisztikai látványosságai között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!