Hírek

2014.04.06. 11:43

Az öreg katona lelkiismerete parancsát követi ma is

Székesfehérvár – A 92 éves vitéz Smohay Ferenc doni veterán a fehérvári papi otthonban várta a mozgó urnát azért, hogy szavazhasson.

Tihanyi Tamás

Türelmesen várta vitéz Smohay Ferenc a mozgó urna érkezését a székesfehérvári papi otthonban, ahol rövid ideje lakik. Már kilenc órakor készen állt arra, hogy leadhassa szavazatát, mi 11 órakor találkoztunk vele, és kérésünkre felvette azt a zakót, amelyen kitüntetéseit szokta viselni. A 92 éves öreg katona 20 évesen, 4 hónaposan és 8 naposan zászlósként indult a frontra a Magyar Királyi Szent István Honvéd Gyalogezred kötelékben és részt vett a kegyetlen doni harcokban. Szakaszából csak heten maradtak életben, végül bekerítették őket, aztán 1943. február elsején, reggel 8 óra 30-kor (erre ilyen pontosan emlékszik) esett hadifogságba és 1945. február 11-én érkezett haza a lebedjani 35/1-es hadifogolytáborból. Sokukat már a tábor felé vezető úton agyonlőtték, az akkori fehérvári polgármester fia a lágerben halt meg vérhasban, a szörnyű hírt ő hozta haza.

Fotó: Lovász Lilla

- Szerintem mindenkinek kötelessége, hogy elmenjen szavazni, ez lelkiismereti kérdés is. És oda kell, hogy tegye a jelet, amelyik párt szerinte a legjobban képviseli a nemzet érdekeit. Akik átélték a német banda viselkedését, akik a visszavonulás során nem bizonyultak valódi szövetségesnek, és akik túlélték az orosz hadifogságot, azok fontosan kell, hogy érezzék ezt.

Smohay Ferenc mint minden találkozásunk alkalmával, vasárnap is felidézte azt a földi poklot, ami a Don mellett várt rájuk, és azt, hogy évtizedekig, még a Horthy-korszakban is hallgatniuk kellett arról, ami történt velük. Ő úgy gondolja, nem szabadott volna a németek által ígért korszerű felszerelés nélkül a frontra küldeni a 2. hadsereget.

- Hazakerülésem után, itthon jól emlékszem az 1948-as választásokra. El kellett menni szavazni, mert ha valaki nem tette, felelősségre vonták volna. Én a szavazócédulát zsebre tettem és üresen dobtam be az urnába a borítékot. Ez persze nem akadályozta meg Rákosi bandáját abban, hogy elcsalják a választásokat és „leszalámizzák” az ellenzéket. Jól emlékszem erre, ezért tudom, mennyire értékes az, hogy ma szabadon szavazhatunk azokra, akikre meggyőződésünk szerint szavaznunk kell.

Választás 2014 Fejér megye - részletes infók ide kattintva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!