Hírek

2013.01.09. 14:59

Talált pénz a településeknek

Magyaralmás - Saját önkormányzatuk példájával illusztrálta több polgármester is a faluban tartott tájékoztatón: nem feltétlenül a felelőtlen gazdálkodás miatt keletkezett az adósság, melyet aztán most átvállalt az állam.

B. Kiss László

Az adósságátvállalásról tartott almási tájékoztatón Csete Kisztián, Törő Gábor, Vas Istvánné, Végh Rudolf és Vécsei László is megszólalt (Fotó: a szerző)

Az   önkormányzatok az állam által átvállalt adósságának  kicsiny részét teszi csak ki az az összeg, amellyel az 5000-nél kisebb lélekszámú települések tartoznak.  A választókörzetében 10 és 60 millió forint közöttiek az önkormányzatoktól átvállalt hitelek, ugyanakkor a megyében is van olyan kistelepülés, amely több száz milliós tartozást halmozott föl -  mondta el Törő Gábor országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke a magyaralmási Faluházban tartott, kedd  esti nyilvános tájékoztatón, ahol  több érintett település polgármestere is jelen volt. Az általuk képviselt Csákberény 14 millió, Csór 21 millió, Magyaralmás 23 millió, Söréd - kerekítve - 10 millió forintnyi adósság terhétől szabadult meg január elsejével a kormány október végi döntésének köszönhetően. Az, hogy egy önkormányzat miként gazdálkodik több objektív körülmény függvénye is. Közrejátszik ebben  például az, hogy milyen az intézményi struktúrája, mekkora a munkanélküliség, milyen összeget tesz ki  az iparűzési adó, és miként alakul a személyi jövedelemadóból származó bevétele. Persze az sem mellékes, milyen beruházásokba fog bele -  reagált Törő Gábor az úrhidai polgármester, Bognár József  lapunkban megjelent nyilatkozatára, melyben az elöljáró úgy fogalmazott az adósságátvállalással kapcsolatban, hogy úgy tetszik,  a felelőtlen gazdálkodás a nyerő...

Úrhidai kollégája felvetésére reflektálta mondta el  Vas Istvánné, Magyaralmás polgármestere azt, hogy a tőlük átvállalt hitel nagyobb része a 2007-ben átadott Faluház létrehozásából származik.  A község egyetlen közösségi terét egy romos épület újjáépítésével alakították ki, s csupán menet közben derült ki, hogy az építkezés többe kerül, mint amennyit pályázaton nyertek rá.  Az önkormányzati adósságállomány tetemes részét nem a kistelepülések halmozták föl - szögezte le Vécsei László, Csákberény polgármestere is, aki elmondta: az utóbbi két év alatt kevesebb mint felére apadt  az  adósságuk, s míg 2010-ben üres volt  a kassza, ma 26 milliós forintnyi betétük van. Söréden az új utcák kialakítására kellett a hitel - mondta el a tájékoztatón Végh Rudolf polgármester. Ez a kölcsön beruházás volt a jövőbe, amelynek bizonyos eredményei már megmutatkoznak: az 530 lelkes falu óvodájába 29 kisgyerek jár. A talált pénz, amelyet az adósságátvállalás jelent, pályázati önrészként szolgál majd.

A segítség a legjobbkor jött - fogalmazott Csete Krisztián, Csór elöljárója, aki arra emlékeztetett:  az önkormányzatok a folyamatosan csökkenő mértékű állami finanszírozás ellenére is életben maradtak, most pedig kaptak egy lehetőséget arra, hogy talán merészebb álmokat is szövögethessenek. Azok az önkormányzatok, akiknek nem volt adósságuk, várhatóan a pályázatok elbírásánál lesznek kompenzálva - ígérte Törő Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!