Hírek

2017.03.19. 10:15

Az igényességből nem engedtünk - Tizenöt éve dolgozik külsős zenekritikusként lapunknak Szabó Balázs zenetörténész

Székesfehérvár - Még ma is ugyanúgy várja az írásai megjelenését, mint annak idején, és persze kíváncsi az olvasók reakciójára is.

Szabó Zoltán

Tizenöt éve dolgozik külsős zenekritikusként lapunknak Szabó Balázs zenetörténész, tanár. Egykor még Kneifel Imre, a Kodály Zoltán iskola igazgatója kereste meg, hogy, hogy el kellene indítani egy sorozatot az újságban, mondván, annyi érdekes és fontos koncert, zenei esemény történik a városban, amelyeknek a nyilvánosság előtt nincs visszhangjuk. Szabó Balázs eljött szerkesztőségünkbe, megbeszéltük, amit kell, és itt ragadt.

- Az első írásom 2002. február 4-én jelent meg. Összeszámoltam, azóta 316 kritikát írtam, emellett néhány olyan publikációt is, amelyek közül kettőre, a Liszt Ferenc Fehérváron és a Kodály Zoltán Fehérváron témájúakra különösen büszke vagyok. A Lisztről szólót elfogadta a Magyar Tudományos Művek Tára, remélem, a másikkal is így lesz. Mindent belesámítva több, mint 320 írásom jelent meg a lapban. - sorolja a zenekritikus.

Szabó Balázs rendszeres ír lapunknak Fehérvár zenei életéről
Fotó: Koppán Viktor

A Fejér Megyei Hírlapot egyébként régóta előfizeti a család, és Szabó Balázs is évtizedek óta olvasója. Az írás sem véletlenül jött. A Zeneakadémián, Kroó György tanítványaként egyik kedvenc tárgya volt a kritikaírás, tanára pedig, látva készségét, bíztatta is erre.

Kifejezetten örült tehát, amikor megkapta a felkérést, és élesben is kipróbálhatta magát az újságnál. Az pedig nagyon tanulságos volt, ahogyan össze kellett csiszolódni lapunkkal, az itteni elvárásokkal. A beszerkesztés, a címadás azóta is közösen történik.

Az írásoknak kétségtelenül van visszhangjuk. Nyilván nem csak azoknak köszönhetően, de a Filharmónia koncertsorozat látogatottsága néhány év alatt megnőtt. A közönség számára pluszt jelentett, hogy a hangversenyekről megjelent egy értékelés is. Az írások szerzője számos visszajelzést kapott ismeretlenektől is, hogy olvassák a kritikáit. Sokan mondták neki, hogy pontosan azt gondolják egy-egy koncertről, amit írt, és örülnek, hogy az újságban el is olvashatták.

Szabó Balázs annak is örül, hogy az igényességből nem engedtünk, és a közös munka 15 év alatt nem vált rutinná. Ma is ugyanúgy várja cikkei megjelenését, és az olvasók reakcióját, mint annak idején.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!