Hírek

2010.11.25. 05:55

Az expolgármester lett az új jegyző Etyeken

Etyek - A választásokat követően távozott jegyző helyére kiírt pályázatra huszonöten jelentkeztek! A képviselő-testület 18 pályázatot érvényesnek talált, kilenc jelentkezőt meghallgatásra hívott, majd a megjelent hét személy közül a szintén pályázó expolgármestert, Szűcs Lajost választotta meg jegyzőnek.

Zsohár Melinda

Gyors döntéseket hoznak, többnyire teljes egyetértésben az etyeki önkormányzat képviselői, akik egy kivételével függetlenként indultak a választáson. A győztes Garaguly Tibor és öt képviselő mellett egy társuk a Faluébresztő Egyesület nevében kapott bizalmat a választóktól. Korábban az etyeki önkormányzati ülések botrányairól, a gyakran változó polgármesterek és a békétlenség híreitől volt tele a sajtó, amelyet az etyekiek „rövidre zártak”: senkit nem választottak meg a korábbiak közül.

Garaguly Tibor egyetlen hónapig volt korábban képviselő, ám lemondott, most október 3-án azonban meggyőző fölénnyel nyerte el a polgármesteri címet. Elődje, Szűcs Lajos polgármester nem indulhatott az őszi helyhatósági választáson a falu vezetőjeként, mivel 2009. év elejéig rendőr főtisztként teljesített szolgálatot, s a törvény értelmében nem telt el a szükséges idő a jelölésig. A választásokat követően a jegyző azonnal elhagyta a hivatalát, a testület pályázatot írt ki helyére, amelyet november 24-étől Szűcs Lajos tölt be. Az államigazgatási főiskolai végzettséggel is bíró szakember így nem választás révén, hanem kinevezett jegyzőként dolgozik Etyeken ismét.

 

 

A jegyzőválasztás előtti testületi ülésen a többi között a helyi adó csökkentéséről határozott a testület Garaguly Tibor polgármester előterjesztésére. A gazdasági válság okozta nehézségek miatt gyakorolt gesztust az önkormányzat a lakosság felé, indokolta Garaguly Tibor a döntést. A tízszázalékos adócsökkentés leginkább az ingatlanadót érinti, a telekadóra nem vonatkozik. A gépjárműadó központilag meghatározott mértékű, viszont az iparűzési adó mérséklésénél lehetséges kis mozgástérben is könnyítést javasolt a polgármester. Az eddigi 1,8 százalékról 1,6 százalékra szállította le a testület ezen adóforma mértékét.

Döntött a testület a Demján Sándor által felajánlott támogatás szétosztásáról is, amelyet pályázat útján hajtanak végre. Demján évente tízmillió forintot ajánlott fel az etyeki gyerekeknek öt éven át, amelyet a polgármesteri hivatalhoz benyújtott pályázatok nyomán fizetnek ki. Még egy év van hátra az ötéves adományozási időből.

Az önkormányzat elkészítette a 2011-es költségvetési koncepciót, amelynek megtárgyalását december 15-ére elnapolták, mivel nem ismerik az országos, így a községi büdzsé sarokszámait sem. A koncepció azonban 85 százalékban érvényes marad akkor is, ha ezeknek birtokában lesz a testület, hangsúlyozta Garaguly Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!