Hírek

2013.01.28. 22:03

Az elfelejtett vietnámi békefenntartó misszió

Szűkebb hazánkból is sok katona vett részt abban a békefenntartó küldetésben, amelyről alig beszélünk Afganisztán árnyékában. Pedig az akkoriak dolgát nehezítette, hogy nem volt még tapasztalatunk.

Tihanyi Tamás

Vasárnap volt negyven éve, hogy 1973. január 27-én a magyar katonák első csoportja  útnak indult az első úgynevezett modern-kori békefenntartó misszió teljesítésére, Vietnámba. Akik ott szolgáltak, azóta is összejárnak egy-egy bajtársi találkozó erejéig: egyikük, Jobbágy Antal osztotta meg velünk emlékeit.

- A vietnámi volt a második világháború után a magyarok első békefenntartó küldetése. Korábban, 1896-ban az Osztrák-Magyar Monarchia katonái Krétán kellett, hogy részt vegyenek a zavargások megfékezésében, a törököket és a görögöket kellett egymástól távol tartani - idézte fel a múltat Jobbágy Antal, aki a harmadik csoporttal, 1974. júliusától 1975. áprilisáig szolgált Saigonban. Őrnagyként utazott el és alezredesként ért haza, elsősorban adminisztrációs és pénzügyi feladatai voltak, de ő felügyelte a posta mozgását is.

Jobbágy Antal azt a kitüntetést mutatja, amit még Vietnámban kapott. Azóta is összejárnak a veteránok, a Vietnámi Baráti Társaság tagjai. A negyvenedik évfordulót 120-an ünnepelték meg együtt (Fotó: Gregority Antal)

Jobbágy Antal azt mondja, az idő megszépít sok mindent, most már neki sincsenek rossz emlékei a negyven évvel korábbi küldetésről. Ő társaival egy amerikai bázison szolgált, amely a körülményekhez képest elég kényelmes szálláshelynek bizonyult a háborús országban. Jobbágy Antal nyugállományú ezredes például ott tanult meg teniszezni: hogy aztán itthon megalapítsa a Szondi SE tenisz szakosztályát és tíz évig ő legyen a megyei tenisz szövetség titkára.

A hétvégén részt vett a jubileumi találkozón a fővárosban. Annak idején 525 katonánk és 110 diplomatánk volt tagja a Nemzetközi Felügyelő Ellenőrző Bizottságnak. Tizennégyen voltak közöttük a fehérváriak, s hárman tartanak még mindig össze: Jobbágy Antal, Kollár Endre és Stégner Lajos.

- A tűzszünet betartását ellenőriztük az ellenségeskedés beszüntetése érdekében, felügyeltük az amerikai haderő és haditechnika kivonását, valamint a hadifoglyok cseréjét. Több, mint 31 ezer vietnámi és 588 amerikai foglyot cseréltek ki a felek. A legnagyobb nehézséget az okozta, hogy a néphadseregnek még nem voltak ilyen irányú tapasztalatai.

A Pákozdi Katonai Emlékparkban 2008-ban avatták fel a békefenntartás áldozatainak emlékművét, s ott két Vietnámban elesett katona neve olvasható: Cziboly Csaba századosé és Dylski Aurél őrnagyé.

- Helikopteres ellenőrző őrjáratra mentek, és az amerikai pilóták letértek a kijelölt útvonalról. Lelőtték a gépüket. Tiszteletükre virágot viszek a pákozdi emlékhelyre -  fogadja meg Jobbágy Antal, aki szerint nem szabad elfelejteni a vietnámi szerepvállalást sem.

 

A háború 58 ezer amerikai, 5 ezer szövetséges (elsősorban ausztrál) és 1,1 millió vietnámi áldozatot követelt, de ebben az adatban nincs benne a mintegy 2 millió civil halott. Magyarok is véreztek ott. Egyrészt a világháború után sok hadifogoly választotta a francia idegenlégiót a francia fogolytábor helyett, közülük sokat bevetettek Indokínában. Majd disszidens magyar fiatalok harcoltak hősiesen és estek el  amerikai és ausztrál zászló alatt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!