Hírek

2014.01.03. 16:30

A Magyar Tartalékosok Szövetsége továbbra is a haza védelmének szolgálatában

„A tartalékosok elkötelezett, a hazájukért tenni és küzdeni akaró emberek, katonák bajtársi közössége”: ezt Hende Csaba honvédelmi miniszter jelentette ki nemrégiben, amikor arról beszélt, milyen erők segíthetik a haza védelmét.

Tihanyi Tamás

Az egyik ilyen szervezet a Magyar Tartalékosok Szövetségének megyei szervezete, amelyről egyre többet hallhatunk mostanában.

Kauferné Vig Márta, a decemberben megújult országos elnökség tagja, a Fejér megyei szervezet vezetője elmondta: a szövetség széleskörű tevékenységével, kapcsolatrendszerével igyekszik összefogni azokat az önkéntes állampolgárokat különös tekintettel a tartalékos korúakra , akik szerepet kívánnak vállalni az ország biztonságának erősítésében, a honvédelemhez közvetlenül kapcsolódó feladatok teljesítésében. Hiszen szerintük az egyik legszentebb ügy a haza védelme. Céljaik érdekében igyekeznek minden katonai szervezettel együttműködni és ennek során előtérbe helyezik a biztonság- és katonapolitikai, haditechnikai, honvédelmi és katonai ismeretek megalapozását, szinten tartását, esetenként még a fizikai állóképesség fejlesztését is.

Mindez egyébként egybecseng a kormány törekvésével, amellyel ismét az iskolákba vitte a honvédelmi oktatást. A MATASZ megyei szervezete az elmúlt évben a székesfehérvári Árpád Szakképzőben tartott nagy sikerrel előadásokat és bemutatókat, melyek során a szervezet segítségére volt legutóbb például Pongrácz György második világháborús veterán, Fülöp Attila fegyverszakértő és gyűjtő, valamint Dobszai Zsolt nyugállományú őrnagy, hagyományőrző. De szerveztek előadás arról, miként kutatják fel a a háborúkban eltűnt katonák nyughelyét, és ha szükséges, hozzátartozóit.

Kauferné Vig Márta arról is szólt, hogy idén tovább folytatják a fiatalok közötti munkát, ezért rövidesen január 16-án egy Afganisztánt megjárt honvédtiszt osztja meg élményeit és tapasztalatait a diákokkal az Árpádban.

A MATASZ különös hangsúlyt fektet a magyar katonai hagyományok, a haderőnemi és a fegyvernemi kultúrák ápolására, a katonai etikai normák és értékek megőrzésére, képviseletére. A szövetség törekszik a nemzetközi együttműködésre is, ezért vesz részt lehetőségei szerint a NATO hasonló szervezeteinek tevékenységében.

Hende Csaba honvédelmi miniszter nemrégiben kijelentette, hogy a rendszerváltás óta a Magyar Honvédség legnagyobb képességfejlesztése az önkéntes tartalékos rendszer kiépítése , hiszen tartalék nélkül nincs haderő . A Fejér megyei MATASZ, mint tartalékosokat mozgósító szervezet tagjai úgy gondolják, hasznos partnerek lehet ezekben a törekvésekben. Ezek során minél több példaadó önkéntes műveleti és védelmi tartalékost igyekeznek tagjaik közé fogadni, hiszen szakmai tapasztalataikra nagy szükség van. A szövetség a jövőben arra törekszik, hogy az önkéntes tartalékosok tudását segítsen szinten tartani a behívások között.

Száz éve tört ki a Nagy Háború, és a megemlékezések kapcsán számos feladat adódik a MATASZ számára például a hadisírgondozással kapcsolatban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!