Hírek

2006.05.24. 13:09

Az EB nem tud a H5N1-gyel kapcsolatos magyar érintettségrõl

Brüsszel (MTI) - Nincsenek olyan információi az Európai Bizottságnak, amelyek arra utalnának, hogy a Romániában felbukkant madárinfluenza Magyarországról vagy Szlovákiából származik - jelentette ki a brüsszeli testület szóvivõje szerdán.

Mórocz Zsolt

Philip Tod szavai szerint a testület "nem rendelkezik olyan információelemekkel, amelyek azt sugallnák, hogy akár Magyarország, akár Szlovákia érintett volna a Romániában baromfik között kitört járvány eredetében".
Jelezte egyúttal, hogy a bizottság tudomásul vette a magyar állategészségügyi hatóságok közlését, amelyben határozottan cáfolták a román sajtóban állítólagos titkosszolgálati forrásokra hivatkozva megjelent feltételezéseket. Hozzátette, hogy ezt a román kormányfõ is határozottan elvetette. Román újságok azt írták a hét elején, hogy titkosszolgálati értesülés szerint az öt megyében kitört madárinfluenza-járvány forrásai "a Szlovákiából és Magyarországról tömegesen importált fertõzött élõ szárnyasok".

A testület szokásos napi sajtótájékoztatóján Tod emlékeztetett arra, hogy Magyarország utoljára márciusban jelezte a madárinfluenza jelenlétét vadmadarakban, ami pedig a baromfiállományt - a kereskedelmi célzatú vagy háztáji tenyészeteket - illeti, a vírus jelenlétére utaló magyar jelzés egyáltalán nem érkezett Brüsszelbe.
Elmondta, hogy a brüsszeli bizottságot aggasztja a járvány romániai terjedése. A testület folyamatos kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal, és szükség esetén rendelkezésükre áll a segítség különbözõ formáival is.

Arra vonatkozóan viszont a szóvivõ nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy hatással van-e az állategészségügyi probléma Románia jövõ év elején esedékes csatlakozásának elõkészítési folyamatára. A bizottság múlt héten kiadott országjelentése a még a csatlakozásig sürgõsen javítandó területek közé sorolta az állategészségügyi létesítmények uniós szintre fejlesztését. Megemlítette viszont a szóvivõ, hogy õsszel a testület még egy átfogó értékelést ad ki a felkészülés állásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!