Hírek

2016.01.22. 19:54

Az az igazi tetoválás, aminek jelentése is van

Egyre népszerűbb a 18 év alatti fiatalok körében a tetoválás, de vajon ez tényleg megéri nekik?

Laci Patrícia

Mostanában megfigyeltem, hogy egyre több tinédzser tetováltat magára valamilyen motívumot. Ezzel Cseppentő Gergő és Lucsányi Milán, az egyik székesfehérvári tetoválószalon munkatársai is egyetértettek velem.

– Akadnak bőven 18 év alatti vendégeink. Ők általában mindig olyan mintákat kérnek, amik jelenleg divatban vannak. Ilyenek például a végtelen jele, madártoll, madár sziluett, álomfogó. Népszerűek még a koponyák, a rózsák és az állatok is – mesélte Gergő.

A tetoválások iránti nagy népszerűségnek az oka a közösségi média és a televízió a fiúk szerint:

– A tévében egyre több műsorban látják a fiatalok, hogyan készülnek a tetoválások, s ez tetszik nekik. Emellett az interneten található népszerű közösségi oldalak is hozzájárultak ahhoz, hogy ennyire elterjedtek a tetoválások a fiatalok körében.

A szalonokban a kiskorúaknak mindig kell beleegyező nyilatkozatot is vinniük, amit mind a két szülő aláírt, viszont sok tinédzserre az a jellemző, hogy ezt a lépést kijátsszák:

– Rengeteg tini azt csinálja, hogy a szalonok helyett az otthon tetováló ismerősüket választja, mivel ott úgysem kérnek szülői engedélyt – mondta Milán.

Cseppentő Gergő tetoválóművész körülbelül hat évvel ezelőtt kezdett el tetoválni

A fiatalokra az is jellemző, hogy nem gondolják át mit is tetováltassanak magukra, ezért sokszor elhamarkodottan döntenek vagy éppen a tetoválóművészeknek kell lebeszélniük őket:

– Ha bejön egy olyan fiatal vendégem, aki például Justin Bieber vagy valamilyen más zenész arcát akarja magára tetováltatni, próbálom lebeszélni, mert még ennyi idősen nem tud elég jól kiforrni a személyisége az embernek. Ilyenkor azt mondom: „gondold át, nem biztos, hogy ez tíz év múlva is tetszeni fog neked.” Ez a párkapcsolatos tetoválásokra ugyanúgy vonatkozik, ilyenek például a nevek, kezdőbetűk és a portrék. Ezek elég rizikósak, mert ha fél vagy 5 év múlva szakítanak, akkor utána nagyon nehézkes lesz eltűntetni vagy eltakarni azt a tetkót – osztotta meg tapasztalatait velünk Gergő.

A tinédzserek előtt a pályaválasztás is ott áll, ezért még inkább át kell gondolniuk nekik, hogy tetováltatnak-e magukra Milán szerint:

– Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a tetoválásnak milyen következményei lehetnek majd később az életükben. Volt már, hogy valaki a nyakára szeretett volna tetováltatni. Erre megkérdeztem tőle: „de te minek tanulsz, mi leszel ha nagy leszel?” Persze az volt rá a válasz, hogy nem tudja. Ekkor elmagyaráztam neki, pár év múlva nem olyan biztos, hogy tud állást találni, miközben ott villog egy tetoválás a nyakán.

A tetoválás nem egy-két évre szól, hanem egy örök életre. Ezért csak olyan mintát válasszunk, ami jelent is számunkra valamit

A fiúk azt vették észre, míg sok fiatalnál ott van az a kockázat, hogy a későbbiekben nem kapnak majd munkát a tetoválásuk miatt, az idősebbekre, akik már több éve dolgoznak, nem annyira jellemző ez:

–Tetováltam már orvosokat, jogászokat, sőt bírókat is. Ők sokkal megfontoltabbak, hogy pontosan hova tetováltatnak, ilyen területek például a mellkas vagy a hát része. Ezért a munkahelyükön ki sem derül, hogy van tetkójuk. Persze vannak kivételek is, akiket egyáltalán nem érdekli, hogy a főnökeik látják-e a tetoválásaikat a testükön vagy sem – tette hozzá Gergő, aki még egy jó tanácsot is elmondott azoknak a tinédzsereknek, akik nagyon szeretnének tetoválást:

– Még várjanak vele, emellett ne divatból akarjanak varratni magukra, hanem azért, mert a választott minta jelent számukra valamit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!