12°
17°
11°

Az az igazi tetoválás, aminek jelentése is van

Egyre népszerűbb a 18 év alatti fiatalok körében a tetoválás, de vajon ez tényleg megéri nekik?

Mostanában megfigyeltem, hogy egyre több tinédzser tetováltat magára valamilyen motívumot. Ezzel Cseppentő Gergő és Lucsányi Milán, az egyik székesfehérvári tetoválószalon munkatársai is egyetértettek velem.

– Akadnak bőven 18 év alatti vendégeink. Ők általában mindig olyan mintákat kérnek, amik jelenleg divatban vannak. Ilyenek például a végtelen jele, madártoll, madár sziluett, álomfogó. Népszerűek még a koponyák, a rózsák és az állatok is – mesélte Gergő.

A tetoválások iránti nagy népszerűségnek az oka a közösségi média és a televízió a fiúk szerint:

– A tévében egyre több műsorban látják a fiatalok, hogyan készülnek a tetoválások, s ez tetszik nekik. Emellett az interneten található népszerű közösségi oldalak is hozzájárultak ahhoz, hogy ennyire elterjedtek a tetoválások a fiatalok körében.

A szalonokban a kiskorúaknak mindig kell beleegyező nyilatkozatot is vinniük, amit mind a két szülő aláírt, viszont sok tinédzserre az a jellemző, hogy ezt a lépést kijátsszák:

– Rengeteg tini azt csinálja, hogy a szalonok helyett az otthon tetováló ismerősüket választja, mivel ott úgysem kérnek szülői engedélyt – mondta Milán.

Cseppentő Gergő tetoválóművész körülbelül hat évvel ezelőtt kezdett el tetoválni

A fiatalokra az is jellemző, hogy nem gondolják át mit is tetováltassanak magukra, ezért sokszor elhamarkodottan döntenek vagy éppen a tetoválóművészeknek kell lebeszélniük őket:

– Ha bejön egy olyan fiatal vendégem, aki például Justin Bieber vagy valamilyen más zenész arcát akarja magára tetováltatni, próbálom lebeszélni, mert még ennyi idősen nem tud elég jól kiforrni a személyisége az embernek. Ilyenkor azt mondom: „gondold át, nem biztos, hogy ez tíz év múlva is tetszeni fog neked.” Ez a párkapcsolatos tetoválásokra ugyanúgy vonatkozik, ilyenek például a nevek, kezdőbetűk és a portrék. Ezek elég rizikósak, mert ha fél vagy 5 év múlva szakítanak, akkor utána nagyon nehézkes lesz eltűntetni vagy eltakarni azt a tetkót – osztotta meg tapasztalatait velünk Gergő.

A tinédzserek előtt a pályaválasztás is ott áll, ezért még inkább át kell gondolniuk nekik, hogy tetováltatnak-e magukra Milán szerint:

– Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a tetoválásnak milyen következményei lehetnek majd később az életükben. Volt már, hogy valaki a nyakára szeretett volna tetováltatni. Erre megkérdeztem tőle: „de te minek tanulsz, mi leszel ha nagy leszel?” Persze az volt rá a válasz, hogy nem tudja. Ekkor elmagyaráztam neki, pár év múlva nem olyan biztos, hogy tud állást találni, miközben ott villog egy tetoválás a nyakán.

A tetoválás nem egy-két évre szól, hanem egy örök életre. Ezért csak olyan mintát válasszunk, ami jelent is számunkra valamit

A fiúk azt vették észre, míg sok fiatalnál ott van az a kockázat, hogy a későbbiekben nem kapnak majd munkát a tetoválásuk miatt, az idősebbekre, akik már több éve dolgoznak, nem annyira jellemző ez:

–Tetováltam már orvosokat, jogászokat, sőt bírókat is. Ők sokkal megfontoltabbak, hogy pontosan hova tetováltatnak, ilyen területek például a mellkas vagy a hát része. Ezért a munkahelyükön ki sem derül, hogy van tetkójuk. Persze vannak kivételek is, akiket egyáltalán nem érdekli, hogy a főnökeik látják-e a tetoválásaikat a testükön vagy sem – tette hozzá Gergő, aki még egy jó tanácsot is elmondott azoknak a tinédzsereknek, akik nagyon szeretnének tetoválást:

– Még várjanak vele, emellett ne divatból akarjanak varratni magukra, hanem azért, mert a választott minta jelent számukra valamit.


Legolvasottabb

1
„Lecsóőrültek” a trónon, megkoronázták a lecsókirálynőt
2
Halálos baleset történt a Váli-völgyi pihenőhelyen
3
Autótűz Székesfehérváron
4
Ittasan vezetett, átszakította a szalagkorlátot
5
Így parkoltok Ti, Fejér megye!
Baleset
police.hu
Halálos baleset: felborult egy autó Csákvárnál
tengelysúlymérés / 20 perce
Veszélyben vannak a túlsúlyos teherautók és buszok
Finomítani kell a nemzeti tengelysúlymérő rendszer jogi szabályozásán az érdekképviseletek szerint.
Gyász
*JAMRIK ISTVÁN* 55 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni polgári búcsúztatása a Béla úti temetőben 2017. szeptember 21-én, csütörtökön 13 órakor lesz.
*JAMRIK ISTVÁN* 55 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni polgári búcsúztatása a Béla úti temetőben 2017. szeptember 21-én, csütörtökön 13 órakor lesz.
/"Megállt a szív, megállt a kéz, nincsen szó az ajkadon. Szívünkben örökké élsz, mert szerettünk nagyon . . ."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *MIKLÓS JÓZSEFNÉ* *szül. Varga Anna* Seregélyes-Szőlőhegyi lakos 77 éves korában elhunyt. Temetése 2017. 09. 21-én 14 órakor lesz a Seregélyes-Szőlőhegyi temetőben. A gyászoló család
/"Hirtelen mentél el, köszönni sem tudtál, örökre lecsuktad csillag szemed. Vigyázunk az álmodra, te csak aludjál! Kedves szerettünk, Isten veled!"/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk *FEHÉR ANNA* 2017. szeptember 6-án, 65 évesen elhunyt. Szeptember 22-én a Fecskeparti temetőben 12 órakor búcsúzunk tőle. Gyászolják: gyermekei Gábor, Ani, unokái Richi, Szandu és veje Bala, valamint rokonai és barátai
/"Nem az a fájdalom, melytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordozunk némán, csendesen."/ Fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy *FÜLÖP KÁLMÁN* agrármérnök szabadbattyáni lakos, hosszú betegség után 2017. augusztus 31-én elhunyt. Szűk családi körben búcsúztunk el tőle. A gyászoló család
/"Nem az a fájdalom, melytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordozunk némán, csendesen."/ Fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy *FÜLÖP KÁLMÁN* agrármérnök szabadbattyáni lakos, hosszú betegség után 2017. augusztus 31-én elhunyt. Szűk családi körben búcsúztunk el tőle. A gyászoló család
/"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra te örökké élni fogsz, mint a csillagok."/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *LAURINYECZ FERENCNÉ* *(Marika)* életének 79. évében örökre megpihent. 2017. szeptember 23-án 11 órakor az Agárdi temetőben veszünk tőle végső búcsút. Drága emléke szívünkben örökké él! A gyászoló család
Pro Theatro díj / 47 perce
Matuz János kapta a város legnevesebb színházi elismerését
Szabó Zoltán
kincskereső kaland / 1 órája
A Jégtorony titkai a sarkvidéket járja be
Gyerekek / 1 órája
Jó reggelt, Fejér megye!
Szanyi-Nagy Judit
Sebességellenőrzés / 1 órája
Itt számíthat traffipaxra szerdán Fejér megyében
police.hu
Felemelő sztori / 2 órája
125 éves a melltartó
Generációk / 9 órája
Újszülötteket köszöntöttek Kápolnásnyéken
S. Töttő Rita