Hírek

2017.02.20. 22:30

Marad lepusztult az állomás: nincs rá pénz

Ercsi - Úgy tűnik, a csökkentett támogatás miatt egyelőre nem valósulhat meg a vasútállomás épületének felújítása.

Bokros Judit

A vasútállomás felújítása régi vágya a városnak és azoknak, akik sűrűn utaznak (vagy utaznának) Ercsiből vonattal úticéljuk felé.

Amint azt a polgármestertől, Győri Mátétól megtudtuk: az 1912-ben épült állomást legalább 30 éve nem újították fel. Az utóbbi időben azonban volt erre némi remény, ugyanis a terv bekerült egy uniós projektbe. A Százhalombatta-Pusztaszabolcs, illetve a Budapest-Pécs vasútvonal felújításában szerepelt az ercsi állomás is, ám az unió csökkentett költségvetéssel fogadta el a projektet, amelyből így kikerült a rehabilitáció.

A város önkormányzatának azonban nincs pénze erre, ezért szeretnék, ha állami forrásból, kormányzati támogatással mégis megtörténne a renoválás. És ezzel együtt a környék rendezése, hiszen a leromlott állomásépület mellett a másik problémát a körülötte lévő városrész állapota jelenti.

A szebb napokat látott ercsi vasútállomás. Az önkormányzat nem tudja saját forrásból felújítani, de az őrzést, állagmegóvást vállalná Fotó: Gajdó Ágnes

- Sajnos sok a szemét, rendezetlen a környék, és egyesek szerint veszélyes is, ezért nem igazán szeretnek vonattal utazni az emberek. Mégis, a vasútra nagy szükség van, hiszen a fővárosba is többen ingáznak, sokan most busszal utaznak. Az állomásépület állaga és a környék állapota folyamatosan romlik, szeretnénk megállítani ezt a folyamatot. Jó lenne, ha teljes értékű szolgáltatást tudnánk nyújtani a lakosoknak és a környékbelieknek, büfével, jegypénztárral.

Az önkormányzat cserébe vállalná a megőrzést, az állagmegóvást és a közvilágítás költségeit. Tervünk támogatását kértük Galambos Dénes országgyűlési képviselőtől és Tessely Zoltán miniszterelnöki biztostól, akikre eddig is számíthattunk ügyeink képviseletében.

A vasútállomás felújításának esélyét először a MÁV-nál firtattuk, onnan azonban a NIF-hez (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.) irányítottak. Tőlük azt a választ kaptuk, hogy a Kelenföld-Pusztaszabolcs vasútvonal átépítése a Kelenföld-Százhalombatta közötti 20,5 km hosszú vasúti pálya teljes átépítésével 2017 januárjában megkezdődött, a beruházás pedig várhatóan 2020 júniusában fejeződik be.

A rendezetlen környéken általában kevesen járnak Fotó: Gajdó Ágnes

A technikai részletek felsorolása mellett kiderült: a Százhalombatta-Pusztaszabolcs vonal korszerűsítése két szakaszra bontva valósul meg. A kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás indítása Százhalombatta-Ercsi közötti szakaszra vonatkozóan 2017 nyarán, Ercsi-Pusztaszabolcs közötti szakaszra vonatkozóan már 2017 tavaszán várható - tartalmazza a közlemény.

Az Európai Bizottság illetékes szerve a megpályázott CEF forrásnál kisebb összegű támogatást ítélt oda, ennek megfelelően a műszaki tartalom csökkentésére volt szükség. Jelenleg Ercsi vasútállomás átépítésére a NIF Zrt. nem rendelkezik forrással, az épület felújítására kedvező döntés és forrás rendelkezésre állása esetén lesz lehetőség - zárul a tájékoztató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!