Hírek

2015.12.18. 09:14

Vége a Hóman-ügynek: az alapítvány nem állítja fel december 29-én a tiltakozást kiváltó szobrot

Nádorfi Gabriella kapta az Érdy János emlékérmet a közgyűlésen, ahol a testület elfogadta a Hóman Bálint Alapítvány szoborállítástól visszalépő döntését.

Házi Péter

Nemzetközi és budapesti sajtóérdeklődés mellett zajlott a fehérvári testület közgyűlése, amelyen Cser-Palkovics András polgármester idézett Kováts Gábor leveléből: a Hóman Bálint Alapítvány, bár tisztában van vele, hogy jogi akadályai nem léteznek, eláll a december 29-i Hóman-szobor állítástól és avatástól. Ugyanakkor ezen a napon, Hóman születésének 130. évfordulóján minden magyart és magyarul gondolkodót várnak a Bartók Béla térre.

Az országos tévécsatornák mellett még egy külföldi hírügynökség stábja is betoppant péntek délelőtt a városháza dísztermébe. A nagy érdeklődés Hóman Bálint szobrának, pontosabban az akörül kialakult-kialakított botránynak volt „köszönhető”. De ugorjunk két órával visszább, reggel nyolctól tartotta ugyanis évi szokásos közmeghallgatását az önkormányzat, amelynek témája ezúttal a fehérvári felsőoktatás jövője volt. Itt jelentette be Cser-Palkovics András polgármester, hogy megkezdődött az Alba Regia Középiskolai és Felsőoktatási Ösztöndíj rendszerének kidolgozása, amely középszinten a hiányszakmák képzését, felsőfokú szinten pedig a Fehérváron tanuló hallgatókat kívánja segíteni. A tanulmányi ösztöndíj odaítélhetőségének főbb elveiről a jövő év elején döntenek, szeptemberben írják kia pályázatot, októberben pedig döntenek, így a 2016-2017-es tanévben már igényelhető lesz ez a segítség. 2016-ban egyébként 101 duális képzési hely lesz a megyeszékhelyen, ami országos viszonylatban is egyedülálló.



Kamerák kereszttüzében zajlott a közgyűlés, a döntést követően talán helyreáll a köznyugalom

Fotó: Koppán Viktor

Amennyire gyér volt az érdeklődés a közmeghallgatás iránt, annyira sokan voltak kíváncsiak a szoborral kapcsolatos napirendre. Mielőtt a közgyűlés megkezdte volna a vitát, Horváth-Tancsa Ágnes (Jobbik) az Országzászló tér eredeti állapotának helyreállítását sürgette, de mint fogalmazott, a „mai cirkusznak” nem kívánja részévé tenni a javaslatot, így eltekint annak tárgyalásáról. Ezzel kapcsolatban Fehérvár polgármestere elmondta, több civil szervezet is sürgette a tér felújítását, rehabilitációját, az ezzel kapcsolatos munka január-február környékén megkezdődik, a felújítás költségei bekerülnek a város 2016-os költségvetésébe. (A felújítás, átépítés módja azért különösen érdekes, mert jelenleg itt áll a fasiszták által meggyilkolt kommunista mártíroknak emléket állító Nyitott Könyv, kérdés, mi lesz ennek a sorsa.) Amint a város polgármestere a jelenlévőket tájékoztatta, csütörtökön a Hóman Bálint Alapítvány elnöke levelet intézett hozzá, amelyben arraól tájékoztatta őt, hogy habár jogi akadálya nincs a felállításnak, mégis elállnak a Hóman szobor 2015 december 29-ei avatásától, ugyanakkor az alapítvány továbbra sem tett le arról, hogy szobrot állít Hóman Bálintnak.

Földi Judit örömét fejezte ki, hogy a határozati javaslatuk, igaz már polgármesteri előterjesztésként, de révbe ért. Ugyanakkor nehezményezte, hogy az alapítvány ünnepséget kíván tartani Hóman születésnapján, általuk Hóman Bálint emléktérnek nevezve a Bartók Béla teret. A polgármester szerint a tér neve továbbra is Bartók Béla tér. Mint mondta, a város köznyugalmat szeretne, azt, hogy nyugodtan készülhessnek az emberek karácsony ünnepére. A történet lezárása tehát az, hogy az alapítvány meghallgatta a város kérését és elállt a szobor felállításától. Márton Roland viszont arra emlékeztetett, hogy már hónapokkal ezelőtt, időben szóltak, egy ilyen szobor felállításának terve meg fogja zavarni a város köznyugalmát. Szerint a békés tüntetők csak véleményüket fejezték ki, ennek az eredménye, hogy a közgyűlés most végül a jó döntést hozza meg.

Horváth-Tancsa Ágnes Orbán Viktort idézte, aki május 26-án, a Modern Városok program fehérvári állomásán még arról beszélt, hogy Hóman Bálint rehabilitációja milyen fontos és a bíróság döntése Fehérvár rehabilitációját is jelenti. A jobbikos képviselő szerint finoman szólva furcsa, hogy néhány nappal korábban még a polgármester is a Hóman Bálint szobor mellett érvelt a megjelent interjújában, aztán három nappal később pedig visszalépett: - Szomorú, hogy most viszont már senki nem hangsúlyozza az érvet, hogy Hóman milyen sokat tett Székesfehérvárért.

- Nem tisztem miniszterelnök úr kijelentéseit értékelni - reagált a felvetésre a polgármester, akinek a véleménye szerint a miniszterelnöki nyilatkozat nem a szobor felállításáról szólt. A testület végül az alapítvány szoborállítástól elálló döntését 20 igen és egy tartózkodás mellett elfogadta, így aztán a messziről jött tévéstábok is hazaindulhattak.

Lélekből lesz a szobor

- Az alapítvány nem teszi ki Hóman Bálint nevét, az általa Fehérváron elért eredményeket, város és nemzetépítő munkálkodását nemtelen és a mai napig nem tisztázott tényeken alapuló becstelen támadásoknak! A szövetségesnek vélt hatalmak az alapítványt nem győzték le, Hóman Bálint születésének 130. évfordulóján fejet hajtunk előtte. Az a szobor nem bronzból, hanem lélekből lesz, amit soha nem dönthetnek le! - fogalmazott Kováts Gábor, az alapítvány elnöke.

 

 

 

 

Tudósításunk a közgyűlésről percról-percre

Igen sokan érkeztek a péntek délelőtti közgyűlésre, amelyen első napirendi pontként került a testület elé a Hóman Bálint szobor felállításának kérdése.

10:18 Horváth-Tancsa Ágnes (Jobbik) ezt megelőzősen az Országzászló tér eredeti állapotának helyreállítását kérte, de mint fogalmazott, a "mai cirkusznak" nem kívánja részévé tenni a javaslatot, így eltekint annak tárgyalásáról. Ezzel kapcsolatban Fehérvár polgármestere elmondta, több civil szervezet is sürgette a tér felújítását, jó hír, hogy januárban, februárban elkezdődik az Országzászló tér rehabilitációja, amelyre az önkormányzat költségvetés biztosítja a forrást. Márton Roland arról szólt, hogy az önkormányzat még egyetlen forintot sem fizetett ki a Hóman Bálint Alapítvány számára, ugyanis utólagos finanszírozásban állapodtak meg. Tegnap a Hóman Bálint elnöke levelet intézett Cser-Palkovics Andráshoz, aki szerint arról tájékoztatta őt, hogy habár jogi akadálya nincs, eláll a Hóman szobor 2015 december 29-i avatásától, ugyanakkor az alapítvány továbbra sem tett le arról, hogy szobrot állít Hóman Bálintnak.

10:30 Földi Judit örömét fejezte ki, hogy a határozati javaslatuk révbe ért. Ugyanakkor nehezményezte, hogy az alapítvány ünnepséget kíván tartani Hóman Bálint születésnapján, általuk Hóman Bálint emléktérnek nevezve a Bartók Béla teret. A polgármester szerint a tér neve továbbra is Bartók Béla tér. A város köznyugalmat szeretne, azt, hogy nyugodtan készülhessenek karácsony ünnepére. A történet lezárása az, hogy a város meghallgatta az alapítvány kérdését és elállt a szobor felállításától. Horváth-Tancsa Ágnes szerint a szobor érdekében a közadakozás elindult, a fehérváriak kinyilváníthatják, mit is szeretnének. Szerinte a Hóman Bálint szobor körül egy olyan cirkuszt generáltak, amely sokat ártott Fehérvárnak, ezért azt kérte Földi Judittól, a jövőben a város érdekeit nézze! Márton Roland szerint mindannyian Fehérvár érdekeit nézték. Időben szóltak, hogy meg fogja zavarni a város köznyugalmát a szobor. A békés tüntetők csak véleményüket fejezték ki, ennek az eredménye, hogy a közgyűlés elengedi a védhetetlent.

A Cser-Palkovics András polgármester által megfogalmazott előterjesztés szerint egyébként a közgyűlés kinyilvánítja, hogy az 1944. március 19. és 1990. május 2. közötti időszak során Magyarországot megszálló idegen hatalmakkal és az ez időben fennállt önkényuralmi rendszerekkel kollaboráló személyekhez, valamint az önkényuralmi rendszereket megalapozó ideológiákhoz kötődő fizikai vagy szellemi emlékeket nem kívánja ápolni. Ez alapján a Városi Levéltár és Kutatóintézet elvégzi ezen objektumok feltárását és előkészíti í tervet ezen emlékek közterületről való haladéktalan eltávolításával kapcsolatban.

10:37 Horváth-Tancsa Ágnes Orbán Viktort idézte, aki május 26-án arról beszélt, hogy Hóman Bálint rehabilitációja nagyon fontos. Furcsa, hogy néhány nappal korábban még a polgármester is Hóman Bálint szobor mellett érvelt a megjelent interjújában, aztán három nappal később visszalépett. Szomorú, hogy most viszont nem áll ki senki azon érv mellett, hogy Hóman rengeteget tett Fehérvárért. - Nem tisztem miniszterelnök úr kijelentéseit értékelni - reagált a felvetésre a polgármester, akinek a véleménye szerint a miniszterelnöki nyilatkozat nem a szobor felállításáról szólt. A testület végül az alapítvány szoborállítástól elálló döntését 20 igen és 1 tartózkodás mellett elfogadta.

 

 

10:55 "Sziklaszilárd meggyőződésünk, hogy Hóman Bálint emléke szoborban kell, hogy kiteljesedjen Székesfehérváron" - áll a Kováts Gábor alapítványi elnök által megofgalmazott, a polgármesternek küldött levélben, amely arra is kitér, hogy az alapítvány december 29-én megtartja megemlékezését a 130 évvel ezelőtt született kiváló ember, Hóman Bálint előtt, minden magyart és magyarul gondokozót várnak a Hóman Bálint eméktérre, ami ma BArtók Béla nevét viseli.

12:41 Kováts Gábor a Hóman Bálint alapítvány elnöke nyilatkozott a sajtónak a városháza előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!