Hírek

2012.08.30. 12:26

Aukció az ovi javára a fülei művésztelep révén

Füle - Kiállítással és árveréssel zárul szombaton az itt rendezett két hetes művésztelep. Az alkotótáborban a képzőművészeti felsőoktatásban tanuló pécsi, pesti diákok és tanáraik vesznek részt.

B. Kiss László

Gnándt Ferenc Pécsről érkezett. Míg a többség többnyire hagyományos tájképeket fest, ő fakonstrukciót készít hulladékanyagból.  Az övé a  kísérleti szekció - jegyzi meg, amikor megszólítom a fülei általános iskola udvarán, ahol a művésztelep tagjaként elmélyülten dolgozik. Poroszlai Eszter a pesti Képzőművészeti Egyetem negyedéves hallgatója ősztől. Károlyi Zsigmond osztályába jár. Az egyik teremben a falnak támasztva áll az alkotótáborban megkezdett  még félkész  műve. Ez is napraforgókat ábrázol, miként a vázlatfüzetében található lapok nagyobb része is.


A művésztelep két hete alatt több tucat pécsi és budapesti, a képzőművészeti felsőoktatásban tanuló diák   és több művésztanár  fordul meg a kis településen. Az alkotótábor néhai Tolvaly Ernő festőművész, a Pécsi Tudányegyetem festészeti tanszékének egykori vezetője kezdeményezését  hivatott kiteljesíteni. Neki második otthona volt az eldugott kis Fejér megyei település, ahol  egy osztálynak  2003-ban már rendezett  művésztelepet  - meséli Herczeg László, az alkotótábort megszervező stáb tagja, akinek  ugyancsak pestiként  szintén van, mint mondja,  egy kis víkendháza Fülén. Örömmel hallott Tolvaly Ernő lányától, Tolvaly Orsolyától a fülei művésztelep megszervezéséről - nyilatkozta Hegyi Csaba, a pécsi egyetem művészeti karának tanára, aki kollégájának mondhatta Tolvaly Ernőt. A karon öt éves a képzés,  a négy nyári vakáció alatt legalább háromszor kell részt vennie művésztelepen a hallgatóknak. Ezt nem könnyű teljesíteni, sokszor anyagi áldozattal is jár. Igen jó lehetőség tehát a festőpalántáknak a fülei művésztelep, ahol nem kell fizetniük a részvételért -  hangsúlyozza Hegyi Csaba. Az alkotótábor a szombaton 15 órakor, a művelődési házban megnyíló kiállítással zárul. 17 órától  Winkler Nóra vezetésével   a műveket árverésre bocsátják, a teljes bevétel a fülei óvodát gyarapítja majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!