Hírek

2013.08.20. 19:55

Augusztus 20. - Ünnepi közgyűlés Fehérváron, kitüntetés-átadással

Kedd este a városháza Nagytanácstermében tartotta ünnepi közgyűlését Székesfehérvár képviselő-testülete.

Az ünnepségen Cser-Palkovics András polgármester adta át a díszpolgári címeket, a Pro Civitate díjakat és a tiszteletbeli polgár címet.

A díjazottak: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a városvezetőként Székesfehérvárért végzett kiemelkedő munkásságának elismeréséért Székesfehérvár Díszpolgára díjat adományozott Balsay Istvánnak.


Balsay István 1947. augusztus 9-én Devecser községben született. A közéletbe 1985-től kapcsolódott be, először tanácselnök-helyettesként, 1987-től pedig tanácselnökként. Ő szervezte meg 1988-ban a Szent István évet, amely a rendszerváltás lelki megalapozója volt Székesfehérváron.

1990-ben a közgyűlés a város első, rendszerváltás utáni polgármesterévé választotta. Nehéz gazdasági helyzetben sikeresen vezénylete le a székesfehérvári gazdaság struktúraváltását. A gazdasági összeomlást elkerülve indította el az első ipari parkok létesítését, új fejlődési pályát adva a megyeszékhelynek, amely mind a mai napig tart.

Létrehozta a Megyei Jogú Városok Szövetségét, melynek 1992-től első elnöke is volt. Ez a szervezet máig a nagyvárosok közös érdekképviseletét biztosítja, erősítve azok közösségét.

Országgyűlési képviselőként, államtitkárként és a Fejér Megyei Közgyűlés alelnökeként is az önkormányzatiságért dolgozott elkötelezetten, amit a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetéssel és 2012-ben Szent István Díjjal ismertek el.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a városvezetőként Székesfehérvárért végzett kiemelkedő munkásságának elismeréséért Székesfehérvár Díszpolgára díjat adományozott Dr. Ferenczy - Nagy Istvánnak.

Dr. Nagy István a Pécsi Tudomány Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát, a közéletbe a rendszerváltás idején kapcsolódott be. 1990-től önkormányzati képviselőként dolgozott. 30 évesen pedig, 1994-ben Székesfehérvár első közvetlenül választott polgármestere lett.

Ebben az időszakban sikerült megerősíteni és jelentősen bővíteni az ipari parkokat, amelyek mind a mai napig meghatározzák a város gazdasági arculatát és jellegét. Polgármestersége alatt Székesfehérvár a világ 10 legdinamikusabban fejlődő térsége közé tartozott. Dr. Nagy István példát adott arra, hogy egy város életének is lehet határozott irányt szabni, hosszú távú stratégiának rendelni alá a napi ügyeket. Az ő olgármestersége idején újult meg Székesfehérvár főtere, ez idő alatt került városunkba a Moskovszky-gyűjtemény is.

Polgármesterségét követően  egy nagyvállalatot irányított, azóta pedig egy iroda vezető ügyvédjeként tevékenykedik. 2001 és 2008 között a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány Kuratóriumának elnökeként segítette a művésztársadalmat.

Nagy István - mint az ünnepségen elhangzott -, személyes okok miatt nem vett részt a közgyűlésen.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a városvezetőként Székesfehérvárért végzett kiemelkedő munkásságának elismeréséért Székesfehérvár Díszpolgára díjat adományozott Warvasovszky Tihamérnak.

Warvasovszky Tihamér 1950-ben született Székesfehérváron. A műszaki pályát cserélte fel a közéletre, amikor a rendszerváltás előtt tanácselnök-helyettes lett. 1990-től a Fejér Megyei Rendőrkapitányság gazdasági igazgatójaként, majd 1994-től a város alpolgármestereként dolgozott. 1998 és 2010 között Székesfehérvár polgármestere volt. Mindemellett sokáig főiskolai docensként gyakorolta eredeti hivatását.

Polgármestersége idején zajlott a panel-felújítási program, valósult meg a Vörösmarty Színház felújítása, valamint ezekben a ciklusokban sikerült elindítani a Hiemer-ház felújításának első és második ütemét is. Az önkormányzati munkában a beruházások és infrastrukturális fejlesztések mellett odafigyelt a fehérvári közösségek erősítésére is. Ő vezette a várost az ezredforduló idején, amikor Közép-Európa államfői tartottak találkozót Székesfehérváron.

Polgármestersége mellett 2001-től 2010-ig országgyűlési képviselői tisztséget töltött be, 2010 júliusa óta az Állami Számvevőszék alelnöke.

Munkája elismeréseként 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntették ki.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése Székesfehérvár városáért végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként posztumusz Pro Civitate díjat adományozott Bobory Bélának.

Székesfehérvár első NB I-es futballcsapatának oszlopos tagja, Bobory Béla 1943-ban született. Ügyes technikai játékával kilenc éven át erősítette a piros – kékek csapatát. 1968-ban részese volt annak a dicsőségnek, hogy első ízben kerültek fel a fehérváriak az NB I-be.

Közel húsz év után fejezte be a játékot, ám továbbra is a fociért élt. Az utánpótlás-nevelés mellett, az egykori klubtársakkal megalakította az öregfiúk csapatát, amelynek kapitánya volt. Elhivatottságát, a fehérvári klub iránti hűségét bizonyítja, hogy négy évtizeden át dolgozott a csapatért.

A becsületes, rendkívül jólelkű, játékosként, edzőként is a közösségért élő és dolgozó sportolót mindenki ismerte. Jó kedélyét a hosszan tartó, súlyos betegség sem tudta megtörni. A betegséggel vívott, több mint három éves harc után, 71 éves korábban hunyt el, 2013 júliusában.

A díjat fia, Bobory Balázs vette át.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése Székesfehérvár városáért végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként Pro Civitate díjat adományozott Ecsedi Máriának.

Ecsedi Mária grafikus, festő, textilművész a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végzett 1966-ban. Ezt követően Székesfehérváron telepedett le. A 80-as évek közepéig elsősorban grafikusként tevékenykedett, majd a 90-es évek közepén varrott textilmunkákkal jelentkezett. Tervezett faintarziát, faplasztikákat, alumíniumból készült dekoratív plasztikát. 1995-ben Rácváros című fametszet sorozatával elnyerte a Székesfehérváron rendezett Országos Kisgrafikai Pályázat első díját.

Székesfehérvár belvárosában sétálva megcsodálhatjuk gyönyörű cégéreit, kézzel varrott zászlóit. Ecsedi Mária tervezésben és irányításával, Diós Tibor kovácsmester műhelyében készültek el a Történelmi Órajáték szemet gyönyörködtető figurái.

Ma is rendszeres részvevője csoportos kiállításoknak, fő kezdeményezője volt a Fehérvári Művészek Társasága megalapításának. A helyi művészek képviselőjeként, a Kulturális Bizottság munkáját szakértőként segítette egy cikluson át.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése Székesfehérvár városáért végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként Pro Civitate díjat adományozott Dr. Horváth Endrének.

Dr. Horváth Endre Zoltán 1938-ban született Keszthelyen. Budapesten szakvizsgázott, Székesfehérvárra 1973-ban került, amikor pályázat útján kinevezést kapott a Székesfehérvári Megyei Kórház Bőrosztályára, mint osztályvezető főorvos. Az elmaradott technikával rendelkező osztályt sikerült jól működővé alakítania.  A kórház történetében Dr. Horváth Endre az egyetlen, aki 30 éven át osztályvezető főorvosként dolgozott. Munkáját többek között dr. Berzsenyi Zoltán díjjal és „Pro Sanitate” emlékéremmel is elismerték.

Jelentős tudományos munkássága mellett a Szent György Kórház Emlékbizottság elnöki funkcióját is csaknem tíz évig látta el.

A 2013-as év hármas jubileum számára: betöltötte 75. életévét, most kapja meg „arany diplomáját” és pont 40 éve dolgozik Székesfehérváron.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése Székesfehérvár városáért végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként Pro Civitate díjat adományozott Nagy Gábor úrnak.

Nagy Gábor 1949-ben született Székesfehérváron. A kosárlabdázás egész életútját végigkísérte. Elévülhetetlen érdemeket szerzett játékosként, edzőként, majd klubelnökként. Neve összeforrt a Székesfehérvári Építők, az Alba Regia SC, az Albacomp és az Alba Fehérvár nevével. Csaknem teljes pályafutása szeretett klubjához kötődik. A Budapesti Honvéd csapatával 1970-ben magyar bajnok lett, majd hazahúzta a szíve. A Székesfehérvári Építők játékosa, később másodedzője, utóbb pedig vezetőedzője lett mind a női, mind a férfi csapatnak. 1998-ban, 1999-ben és 2000-ben egymás után háromszor bajnok lett a férfi kosárlabdacsapat, közben két Magyar Kupa győzelmet is aratott.

Nagy Gábor tavaly decemberben elérkezettnek látta az időt, hogy nyugdíjba vonuljon, és 22 év után leköszönjön az Alba Regia SC elnöki posztjáról. A klub örökös, tiszteletbeli elnökévé választották.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése Székesfehérvár városáért végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként Pro Civitate díjat adományozott Szakál Antalnak.

„Hintsd el a szeretet magját és boldogságot fogsz aratni!” – vallja a Székesfehérváron élő képzőművész és tanár, aki 1933-ban született Cservenkán, Nyugat-Bácskában.

Friss diplomásként került a dégi Festetics-kastélyban működő gyermekotthonba, ahol nyolc éven át tanította-nevelte a magukra maradt gyerekeket, akikkel mind a mai napig törődik. Székesfehérváron több évtizeden át tanított, ám nyugdíjba vonulását követően is tevékenyen részt vesz a város életében. Alkotótáborokat szervez, vezetője a Szent György Társaságnak, melynek művészei munkájukkal rendszeresen segítik a rászoruló gyermekintézményeket. Jókedvet, derűt sugárzó festményei több épület falait díszítik. Székesfehérvár utcáin, vagy intézményeiben járva, a nagy elődöknek emléket állító kisplasztikáival, domborműveivel is találkozhatunk. Szakál Antal idén 80 esztendős.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése Székesfehérvár városáért végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként posztumusz Pro Civitate díjat adományozott Dr. Csomán István úrnak.

Dr. Csomán István főorvos 1941-ben született. Több évtizeden át körzeti orvosként, tüdőgyógyászként és belgyógyászként tevékenykedett, dolgozott a Fejér Megyei Szent György Kórház orvos-igazgatójaként, valamint a Tüdőgondozó főorvosaként. 1997-től a Fejér Megyei Önkormányzat munkáját segítette az egészségügyi igazgatásban. 2001-ben vonult nyugdíjba.

2002-től tagja volt a városi közgyűlésnek, az Egészségügyi Bizottság elnökeként, majd alelnökeként két cikluson keresztül segítette az önkormányzat munkáját.

2009-ben az egészségügy területén végzett közel 40 éves gyógyító munkája elismeréseként a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Dr. Csomán István a választott, gyógyítói hivatásának elkötelezett, erkölcsi tartását mindenekfelett megőrző ember volt. 2013 áprilisában hunyt el.

A díjat gyermekei, Csomán Orsolya és Csomán Ákos vették át.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése Székesfehérvár városáért végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként Pro Civitate díjat adományozott Dr. Barlay Szabolcs úrnak.

Dr. Barlay Szabolcs 1919-ben született Kassán. Pappá 1944 májusában szentelték Zircen. 1950-ig a ciszterci rend szerzetese volt, majd a szerzetesrendek feloszlatása után az Esztergomi Főegyházmegye papja lett. Történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az ELTE címzetes professzora, a Professzorok Batthyány Körének tagja. Az 1950-es és 60-as években, a kommunista diktatúra idején összesen 8 évet töltött börtönben. 1994-től él Székesfehérváron, 1996-tól lett a Székesfehérvári Egyházmegyében kisegítő lelkész a Szemináriumi és a Szent Imre templomban, illetve a Vasútvidéken. Bekapcsolódott a város és az egyházmegye számára kulcsfontosságú, Prohászka Ottokár életpályájával kapcsolatos kutatásokba, a naplók 1997. évi kiadásának I. kötetét ő gondozta, és magánkiadásban több más művet is megjelentetett. Emellett is sok feladatot vállalt elhivatottságból. Számos sorozatot tartott irodalmi témában, vagy éppen fiataloknak a keresztény házasságról.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a Székesfehérvár és Schwäbisch Gmünd közötti testvérvárosi kapcsolatok ápolásának elismeréseként Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet adományoz Dr. Joachim Bläse-nak.

Dr. Joachim Bläse 1968-ban született. A Tübingeni Jogtudományi Egyetem elvégzése óta szolgálja szeretett városát, Schwäbisch Gmündöt. A város kinevezett Első Polgármestereként dolgozik. Székesfehérvár 1991 testvérvárosa a német településnek. Ez az egyik legélénkebb és legszorosabb együttműködésünk, amely megjelenik a sport, a kultúra és az oktatás területén, valamint a tűzoltóságok között is, ahol Székesfehérvár-Schwäbisch Gmünd Baráti Kör is működik.

Dr. Joachim Bläse kedvességével, nyitottságával segíti a kapcsolatépítést. Az elmúlt időszak tapasztalata, hogy minden együttműködésben partner volt testvérvárosunk és ez nagyban köszönhető személyes közbenjárásának és támogatásának. Az együttműködés keretében a 2014-es tartományi kertészeti fesztiválon Székesfehérvár is bemutatkozik!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!