Hírek

2014.05.27. 16:40

Márton Roland: átrendeződésre van szükség

Az MSZP a két tavaszi választáson jelentősen rontott pozícióján. Márton Rolanddal, az országos választmány alelnökével beszélgettünk.

Tribolt Lajos

– Az MSZP történelmi mélyponton áll. Mi volt baj?

– Az egész magyar közélettel baj van, elfordulnak a emberek a politikától. Nem kapnak válaszokat a legégetőbb kérdéseikre a jövőjükről. Ezért a fiatalok elvándorolnak, az idősebbek pedig fokozatosan törődnek bele a hétköznapi nyomorúságba. Sok tehetséges fiatal nem jön közelebb a politikához, inkább a piacon keresi a boldogulást. Új arcok, új erők nélkül a politikai rendszer – és ennek részeként az MSZP – nem tudja teljesíteni a küldetését, egy élhetőbb jövő megtervezését.

Márton Roland, az MSZP országos választmánya alelnöke, városi elnök a múltheti uniós kampányban Székesfehérvár belvárosában

- Mi módon lehet változtatni?

- A mindnapi élet a problémáira megoldást nyújtó politikai tartalomra, mondanivalóra van szükség, a kornak megfelelő formában. A romló közbiztonságra, az oktatás hanyatlására, a fiatalok elvándorlására, a munkából élő magyar milliók létbiztonságának megbillenésére megoldást kell találnunk. Ezeket a válaszokat hiteles emberekkel kell közvetíteni. S meg kell találni az utat, hogy a mondanivalónk, miszerint lehetne biztonságban és sokkal jobban élni, mint ahogy most tengődünk, eljusson az emberekhez.

- Ugyanakkor más baloldali pártok, rosszabb infrastruktúrával utolérték a szocialistákat. Valamit rosszul csináltak...

- Inkább azt mondanám, nem sikerült az Orbán-kormány leváltásához szükséges többséget kiépíteni. A baloldali 1,2-1,3 milliós tábor osztódik erre-arra, de a kormányváltáshoz szükséges plusz egy milliós tömeget nem sikerült megszólítani egyik baloldali pártnak sem. Az MSZP számára mindenképpen újrarendeződés szükséges, de erre van szükség az egész baloldalon is. Meg kell találni azt a struktúrát, amely sokkal nyitottabb új emberek, új tehetséges politikusok bekapcsolására a baloldali politizálásba és olyan új módszerekre, amelyek megteremtik az alternatív nyilvánosságot. Mindezt azért, hogy elérjük a társadalom többségét.

- Szombaton választmányi ülésük lesz. Akár el is kezdődhet a megújulás. Mit gondol, elfogadja a választmány az elnökség lemondását?

- Hogyan fogalmazzak? Nem teheti meg, hogy ne fogadja el. Nem maradhat ugyanis következmények nélkül, ami történt. Ugyanakkor kutyaszorítóban van a választmány. Bármilyen döntést is szülessen, az az önkormányzati választásokhoz szükséges üzenetek továbbításának a rovására megy. A belső ügyek a kampány elől viszik el az időt. De értjük a támogatóink üzenetét, változtatást várnak tőlünk.

- Ha elkezdődik egy megújulás a pártban, akkor annak hogyan kellene kinézni? Gondolok szervezeti és tartalmi elemekre.

- Szervezeti és tartalmi oldalon is változás kell. Világosabban kell bemutatnunk az ország előtt álló kihívásokat és lehetőségeket, továbbá, hogy ezek alapján milyen jövőt képzelünk el. Szükséges, hogy új politikusok lépjenek a színre, hiszen hazánkban a politikusok hitelességével van a legnagyobb gond. Az Magyar Szocialista Pártnak is elsősorban a hitelesség terén kell sokat tennie, szervezeti és személyi értelemben egyaránt.

- Említette, hogy új módon kell eljuttatni az üzeneteket a választópolgárokhoz. Mit ért ez alatt?

- A Fidesz média hatalmát nem tudjuk áttörni, a szűk rétegekehez eljutó ellenzéki csatornák nem elég hatékonyak. Az alternatív nyilvánosságra jobban kell támaszkodnunk. Elsősorban az internet jöhet szóba, másrészt a postaládákba eljuttatott ingyenes kiadványok, újságok képesek magyarok millióihoz eljuttatni egy jobb élet üzenetét.

- Ön a választmányi elnök, Botka László helyettese. Ő, ha ismét polgármester lesz, lemond a parlamenti mandátumáról, hiszen úgy nyilatkozott, hogy Szegedet választja. Lehet, hogy a helyettese kapja a parlamenti mandátumot?

- Ebben a kérdésben az országos választmány dönt majd, ha itt lesz az ideje. Addig ezzel a témával nem foglalkozunk.

- Önkormányzati választás?

- A lehető legszélesebb ellenzéki összefogással van értelme nekivágni. Most mindenkire szükség van aki cselekedni akar.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!