Hírek

2006.05.24. 16:23

Átmeneti stabilizálódás után tovább terjed a madárinfluenza Romániában

Bukarest (MTI) - A román illetékesek által két nappal ezelõtt jelzett átmeneti stabilizálódás után tovább terjed a madárinfluenza Romániában. A román hírszerzés madárkórjelentését elmarasztaló Traian Basescu államelnök javaslatára szerdán a kormányfõ vette át a járvány megfékezését és felszámolását szolgáló erõfeszítések vezetését.

Mórocz Zsolt

A román agrártárca szóvivõjének szerda délutáni közlése szerint az elõzõ napi hetvenrõl 24 óra leforgása alatt 83-ra emelkedett a madárinfluenza H5-ös vírusával bizonyítottan fertõzött, illetõleg fertõzésgyanús gócok száma a romániai megyékben. E gócok közül 46-ra nõtt a szaklaboratóriumi vizsgálat alapján megerõsített, s 37-re a gyorstesztek alapján fertõzésgyanúsnak nyilvánított gócok száma.

A kormány szerdai ülésén Basescu államfõ bírálta a hatóságoknak, elsõsorban az állategészségügyi szerveknek, valamint a közegészségügyi minisztériumnak a madárinfluenza-járvány megfékezésére és felszámolására, a lakosság egészségének védelmére irányuló tevékenységét. Különösen nyugtalanítónak mondta az elnök, hogy csaknem tíz nap elteltével sem sikerült kideríteni az ország középsõ térségében fellépett fertõzés forrását és okait. Ebben az összefüggésben Traian Basescu "méltatlannak" és "kiábrándítóan" szakszerûtlennek minõsítette az SRI román hírszerzõ szolgálat madárkórral kapcsolatos jelentését. Az elnök szerint az SRI és a helyhatósági szervek közötti cinkosságra lehet következtetni a jelentésbõl.

Az államfõ javaslatára szerdától Calin Popescu Tariceanu vette át a járvány elleni küzdelem irányítását.
Sergiu Medar, az államfõ biztonságpolitikai tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy a terjedõ madárinfluenza-járvány "nemzetbiztonságot fenyegetõ veszéllyé" válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!