Hírek

2013.11.27. 19:20

Ebsorsok - Atika végre hazatalált

A Fema Állatmentők órákig mesélhetnének a szörnyű tapasztalatokkal bíró, vagy éppen szerencsés kutyamentéseikről. Egy komondor, Atika sorsát rengetegen követték az interneten.

Kocsis Noémi

Ötven centis láncon tartott, csont és bőr kutyák, szenvedő szemek, elképesztő állapotok... A székesfehérvári székhelyű nonprofit államentő szervezet, a Fema aktivistáinak rengeteg ilyen történetük van. Közösségi oldalukon egyszerre mindig több kutyus fotója kering, miután – gyakran lakossági bejelentés alapján – a helyszínre mennek értük és kimentik az állatot a méltatlan, elhanyagoló, sőt, igen gyakran egyenesen kínzó gazda kezei közül, gondos ápolással feljavítják a kutyusok kondícióját, oltják, chipezik őket és igyekeznek szerető befogadót keresni számukra. Olyanokat, akik az állattartást nem passziónak, játéknak, bármikor megváltoztatható eseménynek fogják fel – mert sajnos igen gyakran találkoznak ilyesmivel.

Atikát, az akkor egyéves komondort még augusztusban mentették meg Mezőfalván, gyógykezelése nagyon hosszú időt vett igénybe. Ezt a kutyust ugyanis módszeresen éheztették (megtalálásakor 11 kilót nyomott), és „gazdája” naponta többször leöntötte egy vödör vízzel, hogy ne ugasson, ne ugráljon rövid kis láncát tépdesve.

A kutya, megtalálásakor – a tulajdonos a fiára hivatkozott, aki sosincs otthon, ezért nem eteti-gondozza a kutyát. Arra volt ideje a férfinek, hogy leöntse egy-egy vödör vízzel... (Fotó: FEMA)

A Fema állatmentői a kutyát azonnal bevitték egy fehérvári állatkórházba. A tulaj ellen feljelentést tettek, ennek még nincs eredménye. A teljesen tönkrement immunrendszerű ebet a gondos, szerető ápolás végül megmentette, az interneten megjelent képek tanúsága szerint csodálatos, egészséges, dús szőrű, fajtájához méltó állattá vált Atika. A napokban talált új gazdákra, Velencén él ezentúl.

Atika mai állapota (Fotó: FEMA)

Raja kívül azonban számos, hasonló sorsú eb várja még élete jobbra fordulását. Dögkútba dobott, árokszélen hagyott, vagy éppen félig agyonvert állatok, akiket éppen csak hogy meg tudnak menteni a szakemberek. Sajnos van olyan is, hogy már későn érkezik a segítség...

Az állatvédelemben dolgozóknek az ünnepek előtti időszak amúgy sem könnyű: sokat kell kampányolni azért, hogy a „karácsonyra kiskutyát” mentalitás valóban felelős kutyatartássá váljon. Ünnepek után megsokszorozódik a kidobott ebek száma...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!