Hírek

2012.08.12. 05:59

Artúr király udvarában kalandoztak

Csősz – Középkori játszóházba csalogatták a csőszi gyermekeket. Három napon át lovagok és királylányok birtokolták a művelődési ház udvarát, belekóstoltak az etikettbe, s a középkori történelembe is.

Miskei Anita

Idén ismét több napos játszóházzal lepték meg a csőszi gyermekeket a Jobb Otthon Alapítvány munkatársai. Kóber Anita elárulta, családgondozóként nagyon fontosnak tartja, hogy az olyan gyermekeknek is színt vigyenek a nyári szünidejükbe, akik nehéz anyagi körülmények között élnek. Elmondta, sajnos a településen sok a hátrányos helyzetű, nehéz sorsú család, a gyerekek azonban minden kezdeményezést örömmel fogadnak.

Idén a középkorba repítették vissza a gyerekeket a szervezők. - A hátrányos helyzetű családok gyermekei mellett minden fiatalt szívesen fogadtunk a három napon át tartó játszóházban, mely végül az Artúr király udvarában nevet kapta. A legkisebbek ötévesek voltak, de a felsősök a tizennégy éveseket is be tudtuk vonni egy-egy játékba. Családgondozóként azt tapasztalom, hogy az anyagi problémákkal küzdő szülők gyakran Székesfehérvárra sem tudják elvinni a gyermekeiket. Legfeljebb a munkaügyi központig jutnak el velük, ami azért nem mondható élménynek. Korábban is szerveztünk már játszóházat, a gyerekeknek tetszett, ezért idén elhatároztuk, megidézzük a középkort. Jelmezeket készítettünk, ebben segítettek a szülők is. A lányok többsége királylányként tündökölt három napon át, a fiúk pedig páncélba bújtak. Igaz, ezek a jelmezek a hőségben gyorsabban lekerültek, a kardokat azonban nem tették le a bátor lovagok – mesélte Kóber Anita.

Hozzáfűzte, Molnár Katalin óvodavezető és Juhász Judit családgondozó is segített, hogy gördülékenyen menjenek a programok. Készültek a koronák, kardok, sisakok, egyéb fejdíszek, majd lovaggá is ütötték a bátor jelentkezőket. - A neveletlen királynőket, hercegnőket és udvarhölgyeket egy kis középkori jó modorra tanítottuk, elsajátították az akkori etikettet. Játékos formában szellemi vetélkedőt is tartottunk, ahol a gyerekek apránként belekóstoltak a középkor történelmébe.
– A kézműves foglalkozások mellett a mozgásnak is teret engedtünk, hiszen a fiúk felkészülhettek a lovagi tornára. Ebben is akadt segítség, a csőszi hagyományőrző egyesület tartott bemutatót – mondta Kóber Anita.

Így a harmadik napra nem maradt más hátra, mint hogy megrendezzék a lovagi tornát. Királyságokat alakítottak, melyeket három-három lovag képviselt kardvívásban. A gyerekek élvezték a játékos csatákat, megküzdöttek egymással. Az erőpróba sem maradhatott el, legvégül pedig vízhordó versenyben tették próbára magukat a lovagok. Akadt kihívás az udvari bolondok számára is, a legügyesebbnek az bizonyult, aki meg tudta nevettetni az uralkodót.

Kóber Anita elárulta, az izgalmas programok színt vittek az elszegényedett sorsú családban élő gyermekek életébe. Nap mint nap több mint harminc gyerek gyűlt össze a kis településen, hogy kikapcsolódjon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!