Hírek

2014.05.08. 18:30

Aranyos Médiafalók

Székesfehérvár – Csütörtökön rendeztük meg lapunk szerkesztőségében a Ladik, azaz a Lapot a diákoknak program megyei döntőjét, öt csapat részvételével.

Kocsis Noémi

Népszerű a Ladik a felsős általános iskolások körében, hiszen idén is száz feletti jelentkezőszámmal kalkulálhatott a szervező Pannon Lapok Társasága, amely a hírlapolvasás népszerűsítését, elterjesztését erősítené meg ezzel a módszerrel is a fiatal generációknál. A csütötöki megyei döntő versenyzői nagyon lelkesek voltak (egyikük-másikuk gyakorlatilag betanulta a FMH egyes részeit), de a lapról, a lapkészítésről szerzett tudásuk mellett arra is kíváncsi volt a zsűri, talpraesettek-e, tudnak-e érvelni, meggyőzni még a főszerkesztőt is...

Nemes versengésben az öt csapatból végül az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskola hetedikeseiből, nyolcadikasaiból álló Médiafalók nevű csapat diadalmaskodott...

Csütörtökön délelőtt 10-kor indult a verseny, először is csapatindulót kellett fogalmazni, de a Virágéknál ég a világ... kezdetű nótácskára. Hogy még bonyolultabb legyen a dolog, lapunk neve és a saját csapatuké is kötelező eleme volt az indulónak – a kettő gyakorlatilag sehogysem passzolna össze más körülmények között, de a diákok leleményesen hidalták át a nyelvi gátakat és vicces megoldásokra törekedtek. A hangulatos bemelegítés és egy memóriajáték után aztán következhettek az „agyalósabb” feladatok.

Milyen a jó képaláírás? – hangzott a játékmestertől, Aradi Virágtól (a program felelősétől) az izgalmas kérdés. Persze, tartalmazza a képen szereplő személy nevét, de ugyanakkor legyen informatív is – nos, valami ilyesmit kellett gyártani, öt megadott híresség nevére. Sajnos, aki nem ismerte fel a magyar köztársasági elnököt, vagy a húsz éve elhunyt brazil autóversenyzőt, az pontot vesztett, de a következő feladatokon – például az „írj 3 kérdést 3 híres emberhez! típusún – valamennyit ledolgozhattak hátrányukból a csapatok. Nagy derültséget keltett az activityzés. De nehogy azt képzeljük, könnyű elmutogatni csapattársainknak a főszerkesztőt, vagy a nyomdát, a diktafonról már nem is beszélve! Ehhez képest az, hogy írjunk tízmondatos tudósítást az egész rendezvényről, már kismiskának tűnik – azaz csak tűnhet, mert a játék ötletgazdái persze itt is elrejtettek némi csavart.

A tudósításokat ugyanis öt, persze egyáltalán oda nem illő szó – például selfie, betonkeverő, dugulás – a szövegbe foglalásával kellet megalkotni. Az igazi feketeleves, az utolsó feladat azonban még váratott magára. Ebben bizony nem számított, ki mennyire tud írni, ezúttal szóban kellett meggyőzni a zsűri két tagjából a feladat erejéig főszerkesztővá változott, komoly illetőt, hogy az elképzelt állásinterjúra jelentkező diákot fel kell vennie...

Az összesítés a lilában versengő iszkai ötösfogatnak hozott első helyeztést. (Felkészítő tanáruk Geleszné Czimmer Brigitta.) Ujjongva, ugrándozva örültek. Ha ügyesek, június elején a kislődi Sobri Jóska kalandparkban egész napos csörtén verhetik meg a regionális versenybe került három másik csapatot, Ám a második soponyai Csőrikék és a harmadik helyezett iváncsai Super Girls csapat tagjai sem szomorkodtak, nekik is járt a nyereményként felajánlott könyvutalvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!