Hírek

2016.05.29. 16:30

Amikor nyughatatlan a szomszéd - A lakó éjfélig üvöltözik, még a legbensőbb titkait is ismerik a többiek

Székesfehérvár - Idegtépő a szomszéd viselkedése, nincs tőle nyugta az embernek?Viszonylag gyakran panaszkodnak emiatt a lakók a fehérvári társasházakban, ezért keresett meg bennünket egy olvasó is, aki már nem bírja a napi szintű, éjfélig tartó rikoltozást.

S. Töttő Rita

Az együttélés szabályainak árnyoldalát azok tapasztalják meg leginkább, akik társasházban élnek, és nincs módjuk kedvükre elvonulni a világtól, akkor sem, ha magukra csukják lakásuk ajtaját. Ugyanis a társasházi együttélés neuralgikus pontja szinte mindig a szomszéd viselkedése, amelyet csak a papírvékony falak választanak el a nyugalmas életre vágyó lakóktól. Az együttélés is épp ezen a ponton szokott nehézkessé válni, amikor a szomszéd életvitele, szokásai - hát, mondjuk ki - mások idegeire mennek. Persze a panelházak együttélési rendszere kicsit nagyobb toleranciát és megértést igényel, el kell fogadni, el kell viselni néhanapján a másik rigolyáit", például azt, ha csak vasárnap van ideje falat fúrni valakinek, vagy éppen ha a vendégek szombat este túltolják" a hangulatot. Sok mindennek bele kell férnie, de van egy határ, aminek már nem. Ilyen az az eset is, mellyel kapcsolatosan olvasónk keresett meg bennünket. Négyemeletes házban költözött fél éve a felette lévő lakásba egy több gyermekes család, ahol napi szintű az éjfélig tartó kiabálás, üvöltözés, csapkodás.

Werger Éva igazgatási irodavezető

- Nem a gyerekekkel van bajom, hanem azzal, hogy gyakorlatilag a legbensőbb titkaikat is ismerem azért, mert az anya üvöltve kiabálja ki őket - szögezi le a panaszos, aki még nem jutott el odáig, hogy hivatalos útra terelje az ügyet, de abban már biztos, hogy szép szóval nem ér el változást. - Próbáltam beszélni velük, jeleztem, hogy legyenek csendesebbek, legalább este 9 után, de semmi eredmény. A gyerekek még éjfélkor is fent vannak, veszekednek, a nő meg dühösen szidja őket. Ez szinte minden este, éjszaka menetrend szerűen megtörténik.

Viszonylag gyakoriak a hasonló, a társasházi lakásokban a hangoskodással, kiabálással, hangos tévézéssel, hangos zenehallgatással megvalósuló, úgynevezett birtokháborítások miatti esetek Székesfehérváron, amelyek miatt nem ritkán eljárás is indul - árulta el kérdésünkre Werger Éva, a város hatósági főosztályának igazgatási irodavezetője. A kulcsszó itt a birtokháborítás, melyet birtokvédelmi eljárás keretében lehet vizsgálni. S mégis, mit tehet a panaszos, kihez fordulhat? Mint kiderült, a lakásszövetkezetekhez vagy a társasházak kezelőihez nem, ők a tájékoztatáson túl nem tehetnek semmit. Viszont:

A lakók zavaró magatartásával megvalósuló birtokháborítást kizárólag tanúk nyilatkozatával lehet bizonyítani, alátámasztani. Fotó: Archív, Stock

- Egy éven belül a jegyzőtől lehet kérni a zavarás megszüntetését, ám ha a birtoksértő állapot több mint egy éve fennáll, közvetlenül a bírósághoz lehet fordulni - mondja az irodavezető. Azonban némi előmunkát - és 3 ezer forint illetéket - is igényel az ügy, ha a panaszos eredményes akar lenni: bizonyítékokat kell ugyanis begyűjteni, ami annyit tesz, hogy tanúkat kell keresni, akik alátámasztják a zavaró viselkedés fennállását. Az ő nyilatkozatuk mérvadó az eljárás során, ezek alapján sok minden eldől:

- Tanúnyilatkozatok alapján azt vizsgálják a birtokvédelmi eljárásban, hogy a zavarás milyen mértékű, milyen gyakori, miből ered, mely napszakban valósul meg, az a társasházi együttélés során elvárható általános magatartási, viselkedési szabályoktól milyen mértékben tér el, alkalmas-e mások nyugalmának, pihenésének megzavarására - sorolja Werger Éva. Hozzáteszi, hogy ilyenkor természetesen érvényesül a - hallgattassék meg a másik fél is - elve, azaz lehetőséget biztosítanak a bepanaszolt lakónak arra, hogy reagáljon, azaz nyilatkozatot tegyen. Ha a bíróság vagy a jegyző úgy dönt, hogy a probléma valóban orvosolandó, akkor határozattal eltiltják a birtoksértőt a birtoksértő magatartástól. Ez ellen jogorvoslatnak nincs helye, maximum, ha nem tetszik az ítélet a bepanaszoltak, ő is indíthat egy pert a másik féllel szemben.

S mi történik akkor, ha nem változik semmi? - vetődik fel a kérdés. - 5 ezer és 500 ezer forint közötti eljárási bírság szabható ki, és 10 éven keresztül kérhető a kötelezés végrehajtása - tudjuk meg, de Werger Éva hozzáteszi tapasztalatát is: - Mivel magatartással valósul meg a birtokháborítás, könnyű a határozatban foglalt kötelezésnek eleget tenni. Igaz, ez gyakorta eljárási bírságok kiszabása után tudatosul leginkább a kötelezettekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!