Hírek

2009.04.20. 02:29

Amikor a motor életet menthet

Fejér megye - A motorosokat sokan nem szeretik, de vannak helyzetek, amikor szükség lehet rájuk, és sebességük életet menthet. A rendőr- és mentőmotoros is egyetért: kell a rutin!

Németh Tamás

A motoros rendőrök látványa nem újkeletű dolog. Nem így a motoros mentőké, akik agilitásukból adódóan sokszor hamarabb érnek a balesethez, mint négykerekű kollégáik. Amíg Nyugat-Európában jelenlétük, mondhatni természetes, idehaza mindössze három életmentésre alkalmas motor van, ebből egyet tartalékban tartanak.

Varsányi Zoltán vezető mentőtiszt elmondta, 2005 óta vannak hazánkban kétkerekű mentők, akkor még a Balaton déli oldalán tevékenykedtek, nem csak az autópályán, de az egyébként gépkocsival nehezen megközelíthető helyekre is ők indultak el, mivel agilitásuk lehetővé tette, hogy percek alatt a legeldugottabb partszakaszon is ott teremjenek baj esetén. 2006-tól aztán az M0-son és az M3-ason kezdtek dolgozni, és tevékenységi köreikbe főleg az autópályák tartoznak.

A mentőtiszt elmesélte azt az esetet is, amikor egy sérült motoroshoz elsőként ért oda. Az eset pont tavasszal történt, a motoros autóval ütközött, és az esés következtében eltört a gerince. A gyors beavatkozásnak köszönhetően azonban sikerült megmenteni a sérültet, aki mára felépült, és újra motorozhat.

Mónos Zsolt főtörzszászlós rendőrmotorosként dolgozik, és mentős kollégájához hasonlóan vélekedik a motorozást illetően: a tavasz mindig veszélyes, a motorosok fél év kihagyás után ülnek újra nyeregbe, a rutinnak vissza kell jönnie. Aki teheti, szánjon pár napot egy vezetéstechnikai tanfolyamra - ilyet mind a rendőröknek, mind a mentősöknek el kell végezni szezon előtt. A gépet pedig alaposan át kell vizsgálni.

Az autósoknak sem árt felkészülni a hatósági motorosok kirajzására, a tavaszi fáradtságban, a semmiből felbukkanó paripákkal gyakran nem tudnak mit kezdeni a sofőrök. Az elsőbbségadásról sem szabad elfeledkezni, az autópályán közeledő motoros elől ugyanúgy le kell húzódni, mint bármely más kocsi elől.

A tavasz kapcsán a hőmérsékletet is kiemelték a szak-emberek. Az aszfalt hőmérséklete ilyenkor ugyanis még nem elég meleg, ami megnehezíti a fékezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!