Hírek

2016.11.07. 17:18

Amiből Casanova is lufit fújt

Székesfehérvár – Bátor programsorozatba kezdtek a helyi szakemberek: novemberben a szexuális egészségre és fogamzásgátlásra koncentrálnak előadásokkal, prevenciós vetélkedővel, de még a férfiegészség megtartását is célzó Movember kezdeményezéssel is.

Kocsis Noémi

Iránymutató, bátor kiállításnak ad otthont november hetedikétől a Museum Café, a helyszínválasztás nem véletlen: mint a kiállított anyag köré szerveződő programsorozat egyik frontembere, az egészségfejlesztésben régóta dolgozó Pásztor László tisztiorvos megfogalmazta, az ágazatnak ki kell lépnie az akadémikus keretek közül, s helybe vinni a fiataloknak az ismereteket. A kávézó falán igazán elgondolkodtató infotáblákon kaphatunk képet a fogamzásgátlás évezredes fejlődéséről.

Mit használt az ókor  embere, megelőzendő a nem kívánt családbővülést? Hol és ki nyitotta a világ első születésszabályozó intézetét és vajon milyen visszhanggal? Mire használta Casanova az óvszert? Egy 1754-re datált metszet tanúsága szerint ugyanis befolyásos és gazdag barátaival (hölgyekkel is) tréfás „lufifújó” versenyt rendeztek az abban a korban még igencsak kezdetlegesnek számító, marha-, sertés-, vagy birkabélből készített védőeszközökkel...

Séllei Györgyi ismertette a szexuális felvilágosításra koncentráló eseménysorozatot

A Budapesten nemrég szerepelt kiállítási anyagot Séllei Györgyi szexuális tanácsadó, mediátor kérte el Fehérvárra. Munkatársaival közösen olyan, egész novemberre kiterjedő információs sorozatot dolgoztak ki, amelyben szerepel négyalkalmas előadás-széria a szexuális férfiegészségről tabuk nélkül (ezt minden szerdán 19 órától tartják a kiállítás helyszínén), vagy a középiskolás csoportok számára felkínált felvilágosító előadás, netán a kiállítás magyarázatokkal egybekötött, interaktív bemutatása. (Utóbbi kettőre várják a szervezők a jelentkező iskolás csoportokat, november végéig.)

A kezdeményezéshez ezúttal csatlakozik a nemzetközi Movember program is, amelyet néhány éve Fehérváron is megrendeznek a civilek. Az alapvetően figyelemfelhívó, a prosztatarák elleni küzdelem és a szűrések fontosságának hangsúlyozására elindított Movember így idén helyben kibővül és tágabb értelemben foglalkozik a férfiegészséggel, mondták el a szervezők.

Az eseményekhez kapcsolódik egy nemrég elkészült, szintén helyi fejlesztésű mobilapplikáció is, amelyet a fiatalok felelős szexuális magatartásának elősegítésére hoztak létre. Mint az ötletgazda Langmár Bettina elmondta, a regisztrációmentes, ingyenes alkalmazás mögött egészségügyi szakembergárda és rengeteg információ áll rendelkezésre.

Cél a pozitív családtervezés is, de szexuális vészhelyzet esetén is hasznos tanácsokat  kaphatnak a fiatalok, például szakrendelők elérhetőségével. Elhangzott az is,  Fejér megyében évi 350-380 között mozog a fiatalkori terhességek száma, s ezek fele rendre abortusszal fejeződik be. Ez országos szinten 8-10 ezer esetet jelent évente, s hasonló terhességmegszakítási aránnyal.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!