Hírek

2014.09.22. 14:25

Középiskolás diákoknak szánt ingyenes vetítés-sorozat

A Holokauszt egy tapétaragasztó?, Lore, A könyvtolvaj. Három cím a Barátság mozi felsős- és középiskolás diákoknak szánt ingyenes vetítés-sorozatából, a Holokauszt Emlékév kapcsán.

Kocsis Noémi

A város önkormányzata és a Motívum Kulturális Egyesület a 2014/15-ös tanévben filmvetítés-sorozatot szervez általános iskolás felsős és középiskolás diákoknak. A helyszín a Barátság mozi, a filmek adottak, de a kínálatban szereplő alkotások vetítésének lehetséges időpontját a csoportokkal jelentkező iskolák, pedagógusok megválaszthatják (erről részletesen a mozi honlapja tájékoztat, jelentkezni lehet a [email protected] címen). A szeptemberben induló, december közepéig tartó, hat filmet (filmenként két vetítést) felölelő, ráadásul ingyenes sorozat a Magyar Holokauszt Emlékévben és annak tiszteletére valósul meg, a gyerekek a látottakat meg is beszélhetik utána.

S hogy mit láthatnak? Ha bejelentkezik a diákcsoport, e héten, 24-én szerdán 14 órakor például a Lore című német játékfilmet, a tavalyi Titanic Filmfesztivál Hullámtörők-díjas alkotását, Cate Shortland rendezését. A film öt, náci szüleik által hátrahagyott gyerek köztük egy csecsemő útját, menekülését ábrázolja a Hitler halála után még biztonságot nyújtó Hamburgba.

A Holokauszt egy tapétaragasztó c. orosz doku egy tévés vetélkedőben adott rossz válasszal indult és hírhedt YouTube videó lett. A rendező arra kereste a választ, miért tudnak kétségbeejtően keveset az orosz tinik a 20. század egyik legnagyobb történelmi tragédiájáról?

Magyar alkotást is kínál a mozi a témában: Sipos András Egy év című dokumentumfilmje a Toldy gimnazisták német megszállás alatti emlékeit eleveníti fel. Ezt a filmet a diákoknak szóló listában nem szereplő Reginával együtt nyilvános vetítésen is kínálja majd a mozi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!