Hírek

2016.10.18. 15:05

Amerikában bizonyított Pálfi Balázs fotós

Bicske - Pálfi Balázs bekerült a a világ legnagyobb akció- és sportfotó pályázatának döntőjébe, amelyet Chicago-ban rendeztek meg. A tehetséges bicskei fotóssal a friss élményeiről és a munkásságáról beszélgettünk.

Laci Patrícia

Az egyik energiaitalt gyártó cég akció- és sportfotó pályázatát még csak néhány éve rendezik meg. A legutóbbi versenyre a bicskei fotós, Pálfi Balázs is beküldte több munkáját.

- Évek óta figyelemmel követem a pályázatot. Valamikor gördeszkáztam, ezért az extrémsportok közel állnak a szívemhez. Mindig megnéztem a nyertesek fotóit, felnéztem azokra, akik bejutottak a legjobbak közé. Persze nemcsak a beküldött munkákat, hanem a pályázatra jelentkezett művészek honlapjait is áttanulmányoztam, ugyanis vizuálisan így rengeteget lehet fejlődni, emellett kiválóan kirajzolódik, mi is a trend a fotósoknál - mesélte Balázs.

A fiatal fotósnak eleinte eszébe se jutott jelentkezni a fotópályázatra, de 2015-ben úgy döntött, mégis megpróbálja. Balázs azt mesélte, sokáig tartott a zsűrizés, majdnem fél évig, majd egy szép napon megkapta az emailt, hogy bejutott a legjobb 255 fotós közé, azaz a verseny elődöntőjébe.

Pálfi Balázs. A tehetséges, fiatal bicskei fotós 2004-ben vette meg élete legelső profi fényképezőgépét

- Nem fűztem nagy reményeket a döntőbe jutáshoz, de aztán jött az értesítés: beválasztottak a legjobb 55 pályázó közé, s mehetek Chicago-ba a díjátadó gálára szeptember végén - mondta Balázs, akiről megtudtuk, ő volt az első magyar, aki bejutott a neves pályázat döntőjébe, amelynek 11 kategóriája volt.

Igaz, végül Balázs nem nyert a sequance nevű kategóriájában, de büszke arra, amit elért. A díjátadó mellett egy workshop-on is részt vehetett a fiatal fotós. Nagy élmény volt számára, hogy Dustin Snipes, népszerű portréfényképész előadását is meghallgathatta.

Pálfi Balázs élete legelső profi fényképezőgépét még 2004-ben vásárolta. A fiatalember azt vallja, a vizualitás mindig is meghatározó szerepet játszott az életében, anno még rajzolással is foglalkozott.

- Nálam a fotózás hobbiból indult. Középiskolában elnyertem egy ösztöndíjat, a kapott pénzt szerettem volna valami hasznosra költeni, így vettem meg a legelső profi gépemet. A fotózással kapcsolatban több könyvet is elolvastam, miközben megismerkedtem közelebbről a nagy klasszikus alkotók munkásságával. A középiskola után jelentkeztem az egyik művészeti egyetemre, de végül nem sikerült bejutnom - emlékezett vissza.

Ezzel a képpel sikerült a Red Bull Illume fotópályázatán a döntőbe jutnia Pálfi Balázsnak Fotó: Pálfi Balázs/Red Bull Illume

Az egyetemre ugyan nem vették fel Balázst, de a karrierje nem állt meg: Szentendrén dolgozott, s folyamatosan fotózott, volt kiállítása is, sőt még Hajtmanszki Zoltán fényképész is felkarolta őt.

- Eleinte különféle utcai életképeket készítettem, majd egyszer csak Hajtmanszki Zoltán belecsöppent az életembe, ő volt az, aki egyengette a stílusomat, sokat köszönhetek neki - mondta Balázs, aki fotós karrierjének köszönhetően rengeteg élménnyel gazdagodott.

- Több átfogó fotóriportot is készítettem, ez a műfaj nagy szerelem a mai napig számomra, például az országban számos tetováló műhelyben fényképeztem. Amire még nagyon büszke vagyok, azok a tibeti menekültekről készült fotósorozatom, habár ezt a munkámat még nem fejeztem be, már négy éve folyamatosan készítem. Ezzel a nagy riporttal szeretném megmutatni, hogyan is találják meg a tibetiek a saját kultúrájukat Magyarországon. Érdekes, mert a tibetiek nagyon zárkózottak, nehéz is volt megtalálni őket, de ahogy megismertek, egyre inkább elfogadtak, azóta rengeteg eseményükre meghívnak, például születésnapokra - számolt be az élményeiről a fotós fiatalember, akitől azt is megtudtuk, hogy mostanság a nagy, átfogó fotóriportokra egyre kevesebb idő jut, de arra törekszik, hogy minél többet utazhasson, s megörökítsen különféle életképeket. Pálfi Balázs másik nagy célja pedig az, hogy a sportfotózást nemzetközi piacon folytassa majd tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!