Hírek

2011.04.30. 05:09

Alsószentiván - Búvólyuk labirintus

Alsószentiván Szentiványi Péter, a diónemesítés hazai atyja Fejér megye díszpolgára. A gyűrűsfás szemzéséről és a sztratifikált kézben oltásról beszél. Én csak a diót látom.

V. Varga József

Arra gondolok, amikor a jól termő földeken járunk, hogy talpunk alatt régmúlt korok emlékei szunnyadnak. Jelek és üzenetek. Miről mesélhetnének a kövek? 
Mintegy 7000 éve egy ismeretlen nép épített itt labirintusokat, barlangokat: a híres búvólyukat, amelyet községünkben bújólik néven ismerünk - múltfaggató utunkon Szántó József történész kalauzol.  A kazamatarendszer a Kerék-hegynek nevezett földvárunktól két irányba, a Dunához biztosított kijáratot, amelyből 9 kilométert (21 termet) István főherceg feltáratott és feltérképeztetett.


A Gorsiumhoz hasonló római táborhely sajnos mind a mai napig feltáratlan, a hadiút épen maradt. A Szűzanya fatimai megjelenéséről 1951. május 13-án emlékeztek meg először ünnepélyesen Alsószentivánon, és azóta minden évben májustól októberig a zarándokok sokasága jön, hogy köszöntse a Szent Szüzet, kérje közbenjárását, és hálát adjon neki.
A 2008-as év számos átszervezési döntést hozott a településen, szinte az önkormányzat valamennyi területét érintette  Nagy Lajos polgármesterrel és Nyikosné Katzenberger Erika körjegyzővel vesszük számba őket. Alap és Alsószentiván körjegyzőséget hozott létre, alapi székhellyel és szentiváni kirendeltséggel.
A Sárbogárdi Többcélú Kistérségi Társuláson belül Alap, Alsószentiván, Cece, Igar, Mezőszilas, Sáregres és Vajta megalakította a Háló Dél-mezőföldi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálatot, amely a házi segítségnyújtásról, a szociális étkeztetésről, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásról, a gyermekjóléti és a családsegítő szolgálat működtetéséről gondoskodik. A faluban Petrovics Kinga és Nagy Katalin foglalkozik a gyermekjóléti szolgálattal és a családgondozással.
Kistérségi társulásban látják el a központi orvosi ügyeletet, a pedagógiai szakszolgálatot és a belső ellenőrzést. Alap gesztorságával létrejött az Alap, Alsószentiván, Cece, Sáregres, Vajta Óvodai Intézményfenntartó Társulás, szentiváni tagintézménnyel. Az általános iskola a dunaújvárosi Pannon Oktatási Központ tagintézménye lett.
A legnagyobb érték, hogy a gyermekintézmények helyben maradhattak.
Az iskolát családias légkör jellemzi, a Föld napján takarítottak, egészségnapot is tartottak, részt vettek a község fáklyás felvonulásán. Sütő László tagintézmény-vezető azt is elmondja, hogy az  angol  nyelvet   és a számítástechnikát már első osztálytól tanulják náluk a gyerekek. Együttműködnek a Szegedi Egyetemmel kutatási és tehetséggondozási témában, többször nyertek a megye biodiverzitás pályázatán, gyógynövényes kertet munkálnak, védik a természetet. 
- Az óvodában a húsvétot együtt köszöntötték a szülőkkel, pedagógiai programjukban a környezeti nevelés és a hagyományápolás viszi a prímet - tudjuk meg Nagy Jánosné intézményvezetőtől. Edit már 28 éve dolgozik a szentiváni óvodában. Az ovisok az anyák napi ünnepélyre is lelkesen, izgatottan készülődtek.
Szabó Katalin Ingrid a falu háziorvosa, Kiss Attila a közalapítvány elnöke, Katona Sándor a polgárőrség parancsnoka. 
A falu első hiteles írásos említése 1323-ból származik, természeti adottságai már az őskortól nagyon kedvezőek az emberek letelepedéséhez  Szántó tanár úr sok mindenről tudna még mesélni. Az oraviszkok, a kelták és a rómaiak jelenlétét számos emlék őrzi. Neve a 14. századtól kezdve fordul elő Szentiván alakban a középkori oklevelekben.

 

OLDALTÖRÉS: Élhető, fejlődő, szépülő falut!

 

 

 

Élhető, fejlődő, szépülő falut!

Élhető települést! - szándékukról nem tettek le. Azonban mindehhez a kellő anyagiak is szükségeltetnek. A kulcsszavak: megfontoltan és takarékosan.

Megfontolt, pontos, nem kapkod. Az önkormányzat a második munkahelye, harminchat évet a mezőgazdaságban dolgozott, gépészettel foglalkozott, de a föld szeretete gyermekkorától jellemezte. Manapság is gazdálkodik. Mindkét unokájuk fiú: Márton középiskolás, Imre nyolcadikos. A horgászat megnyugtatja, a vízpart, az erdő, a természet energiával tölti fel. Immár negyedszázada a horgászegyesület elnöke, százfős létszámuk magáért beszél.


 Nagy Lajos tavaly ősszel a harmadik ciklusát kezdte a falu élén, a polgármesteri teendőket 2010 októberétől társadalmi megbízatásban látja el. Mindig is szívügyének tekintette, és minden idegszálával arra törekedett, hogy az általános iskola helyben maradjon, a gyerekeknek ne kelljen utazniuk. Az iskolánál és az óvodánál is a társulás nyújtotta a megoldást.     Működési költségeikre 1998 óta igénybe kell venniük az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok támogatását (önhiki). A feltételeknek megfelelnek, de idén eddig még nem érkezett meg a számlájukra a várt összeg.
A szennyvízcsatorna kivételével minden közművel rendelkeznek, 2003-tól pályázati forrásból és önerőből számos fejlesztésre tudtak költeni. Megújult az iskola, az orvosi rendelő, a temetői ravatalozó, a községháza, a körjegyzőség kirendeltsége. Az intézmények akadálymentesítését a törvényi határidő előtt, már 2006-ban meg tudták oldani. 
-  A Háló szociális és gyermekjóléti szolgálat új épülete ugyancsak pályázati pénzből készül - emelte ki a polgármester. Megfelelő konstrukcióval, minimális önerővel az óvoda és a művelődési ház felújítását szeretnék megoldani. A Leader-programtól játszóteret remélnek, és a belterületi utakat is mielőbb rendbe kellene tenniük.
- Évek óta egyre nehezebb a sorsa az önkormányzatoknak, de a kötelező feladatok ellátása és az intézmények biztonságos működtetése nem szenvedhet csorbát. Sajnos az állam kivonult az intézmények fenntartásából: a költségek 50-60 százaléka a helyhatóságokat terheli. Mindez a fejlesztések elől veszi el a pénzt - hangsúlyozta Nagy Lajos.
Úgy értesültek, hogy az új közfoglalkoztatásai rendszert átalakítja a kormány, mert a tapasztalatok lehetetlen állapotokat mutatnak.

OLDALTÖRÉS: A diónemesítő Szentiványi

 

 

 

A diónemesítő Szentiványi

Nagyapja, Koller Pál földbirtokos 1896-ban telepített először diófát. Unokája hittel-szívvel folytatta a munkát.

Hazánkban valamennyi jelentős gyümölcsfaj között a diótermesztés a legelmaradottabb - ezt a megállapítást még 1976-ban tette Szentiványi Péter, a magyar diónemesítés atyja. Azóta a helyzet csak romlott. Pedig...
  A nyugati nagykereskedők nem a magyar dió árát kérdezik, hanem azt, hogy mennyi van még belőle. Alsószentiváni 117, Bonifác és kései, illetve Milotai 10, intenzív, bőtermő és kései  - nem rejtvényről van szó, hanem diófajtákról. Mégpedig olyanokról, amelyeket a professzor úr és fiai, Miklós és Péter kínálnak 1993-ban alapított faiskolájukból. Hagyományos és új nemesítésű fajtákról van szó, amelyekből elsősorban a hazai tájfajták továbbfejlesztett új hibridjeit szaporítják. Amikor korábban kutatóintézeti munkája nem engedte, a helyi szövetkezet főkertésze, Matus Imre segített az ültetvényen. Az ismert diónemesítő a faluról vette fel a nevét. A kései rügyfakadási időt és az oldalrügyek termőképességét vitte bele a szentiváni fajtába, így az hamarabb hoz bővebb termést.

OLDALTÖRÉS: A tudós ezermester

 

 

 

A tudós ezermester

- Traktoros és történész - nevet nagyot. A tudós ezermester amolyan mindenesnek mondja magát. Az egyetemen történelem szakon végzett, de dolgozott a gépállomáson és a közéletben, vadászott, volt népművelő, kultúrigazgató, gyermeküdülő-vezető, tanított itt is, ott is, az alsószentiváni általános iskolát három évig igazgatta. Már nyugdíjas. Gazdálkodik, növénytermesztéssel foglalkozik. Persze ha kell lakatos, kőműves, asztalos. Esztergál, hegeszt, betont kever, falat rak, gyalul és illeszt. Szántó József történelmi témájú könyveket ír, a Magyar Történelmi Társulat tagja. Magával ragadó, ahogy a búvólyukról (a faluban bújóliknak mondják) beszél, a hozzávetőlegesen 7000 éves labirintusszerű kazamata rendszerről. A Fatimai Szűzanya szobrának másolata 1950 decemberében érkezett meg Lisszabonból, Alsószentiván azóta is zarándokhely. Májustól hat hónapon keresztül minden hónap 13-án búcsújáróhely a katolikus templom... Majd' elfelejtem: a történész most éppen hajót épít.

 

OLDALTÖRÉS: Leltárban

 

 

 

Leltárban

- Lélekszám: 664 fő. Terület: 39,65 négyzetkilométer.

-  A képviselő-testület tagjai: Nagy Lajos polgármester, Nagy János alpolgármester, Boros István, Fehér József, Husvéth Imre. Körjegyző: Nyikosné Katzenberger Erika.

-  Pannon Oktatási Központ Alsószentiváni Tagintézménye: 71 fő, vezető Sütő László. Óvoda: 19 fő, vezető Nagy Jánosné.

- Szabó Katalin Ingrid háziorvos. Kalló Péter katolikus plébános, Szabó Julianna református lelkész.

-  Civil szervezetek: Alsószentiván Község Gyermekeiért Közalapítvány, Polgárőr Egyesület, Benedek-tavi Horgász Egyesület.

- Testvértelepülési kapcsolatok: Bakonyszentiván, Cserhátszentiván, Felsőszentiván, Győrszentiván, Pilisszentiván, Újszentiván és Zalaszentiván. Határon túli kapcsolat: Vajdaszentivány (Románia, Erdély).

Helyi értéktár

- Kőkori település maradványai. Feltáratlan búvólyukak és római kori táborhely, hadiút. Honfoglalás kori kutak. Kunhalmok. Temető, templom.

-  A Szluha-kastély. Egykori kúriák. A Fatimai Szűzanya kegyszobra. Világháborús emlékmű.

-  A természetvédelmi terület. A hetes tölgyfa. A lótenyésztés és a birkatartás emlékei. A Szentiváni dió.

- A Szentiván név. Búcsújárás. Falunapok.

-  A megye díszpolgára: Szentiványi Péter diónemesítő professzor. A falu díszpolgára: Szarvas József traumatológus főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!