Hírek

2009.07.16. 02:29

Almákkal fogadták a vendégeket Rácalmáson

Rácalmás - Város- és faluvédő civil egyesületek találkoznak tegnaptól az ország legfiatalabb városában.

Pekarek János

Pálinkával, kávéval, zsíroskenyérrel - és természetesen: almával várták tegnap Rácalmáson a Város- és Faluvédők Szövetsége XXVIII. Országos Találkozója és Szakmai Konferenciája résztvevőit a helyi faluvédők. Bocsánat: városvédők - mert hogy a találkozó szervezése közepette hirtelen faluból várossá avanzsált a település.

A szervezés hihetetlen civil munkával járt és jár együtt. Tegnap ugyan (névleg) csak a résztvevők regisztrálása és némi (nem jelentéktelen) kultúrműsor volt tervbevéve, de sokmindent elárul a színvonalról, hogy a bejelentett 220 résztvevőből százötvenen már erre a regisztrációs napra is eljöttek a Jankovich-kúriába, ráadásul a tervezettnél órákkal hamarabb. Következésképpen nem csak a regisztráció (ötven város- és faluvédő egyesület képviselőit vették lajstromba), hanem a műsor is hamarabb kezdődött. 

A programok központjában a kúria állandó helytörténeti kiállítása szolgált - a 76 esztendős, rácalmási születésű helytörténész, Mosonyi Mihály nyugdíjas katonatiszt tárlatvezetésével. Mosonyi úr a tárlat legelső helyén szereplő, 1920-as jelzésű, valójában a helytörténész szerint 1910-ben készült, fél falat elfoglaló fényképről is képes órákat beszélni. A képen egyébként a kúria és a Duna között húzódó, akkor földes utca látható, az azóta lebontott szerb parókiával. Emellett Rácalmás történetét bemutató filmet is láthattak az érdeklődők.

Nagyné Fauszt Csilla, a rendezvény háziasszonya, a falu- (azaz: város-) védő egyesület elnökségi tagja, középiskolai magyartanár büszkén sorolja, hogy a rácalmási egyesületi tagok mi mindennel segítették a rendezvényt: házi süteményekkel, viasszal fényezett almákkal, ezerszámra kent, lilahagymás zsíros kenyerekkel, a foltvarró kör által készített filc almákkal díszített, pazarul hajtogatott szalvétákkal emelték az összejövetel fényét. Amely enélkül sem lett volna fénytelen. Az érkezők már az első délutánon lovas hintón járhatták be Rácalmást, vezetővel sétálhattak a természetvédelmi területnek számító csodás Nagyszigeten, a helyi védettséget élvező Ófaluban, a Milleneumi Parkban és a temetőben, továbbá a művelődési házként szolgáló kúriában.

Este találkozhattak Nógrádi Gábor íróval - akinek művét, a Segítség, ember! című musicaljét még este meg is nézhették a helyi általános iskola diákjainak előadásában.

Mától: megnyitó, szakmai program (örökségvédelem, erdőművelés, természetvédelem, térségi hagyományok, civilek, löszpartvédelem, régészet), kitüntetések, kulturális műsorok, tanulmányutak Dunaföldvárra és Dunaújvárosba, végül a huszonnyolc éves városvédő-találkozó vándorbotjának és zászlajának átadása következik a jövő évi találkozó házigazdájának: Jászberénynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!