Hírek

2016.03.11. 15:13

Állítják, nem terheli jobban a Vízivárost a fűtőerőmű új, 50 méteres kéménye

Székesfehérvár – Pénteken adták át a királysori fűtőerőműben azt az új, ötven méteres kéményt, amely szétszerelhető és ha kell, átköltöztethető.

Házi Péter

Mint Szauter Ákos, a Széphő Zrt. vezérigazgatója elmondta, a hőtermelés gerince a Bakony utcában lesz, de hideg időben bekapcsolják azt a királysori kazánt is, amit most az új kéményre kötöttek rá. Csak valóban nagy hidegek esetén indítják el azokat a kazánokat, amelyek égésterméke a régi, 105 méter magas kéményen távozik. Éves szinten így mindössze néhányszáz órát üzemel majd a régi kémény, aminek kímélésére a nem túl jó állapota miatt van szükség. A felújítása nagyjából 100 millió forintba került volna, viszont nem lehetne áttelepíteni, holott a távlati cél az, hogy itt megszűnik a hőtermelés. Ezért maradtak a szerelt kéménynél.

Fotó: Simon Erika

Kérdésünkre, miszerint az alacsonyabb kémény nem terheli- jobban a környéket, a vezérigazgató elmondta: A Bakony utcában munkába állt egy új, 20 megawattos kazán, így a Királysoron maradó kazánteljesítmény is jelentősen kisebb lett, azaz a füstgázkibocsájtás is csökken. A kémény magasságát az előírások alapján tervezték, minden hatósági engedélyt megkaptak rá. A régi kémény nem a korábban szükséges nagyobb teljesítmény miatt 105 méteres, hanem ezért is, mert régen pakurával fűtöttek, ami sokkal jobban terhelte a környezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!