Hírek

2016.10.02. 06:47

Állati fontos remények: tűz és felvonulás az állatok világnapja alkalmából a belvárosban

Székesfehérvár– Idén is nagyszabású programsorozattal köszöntötték az állatok világnapját a fehérvári állatvédők és állatbarátok. Fáklyás felvonulás zárta az egész napos rendezvényt.

S. Töttő Rita

Nem tudom, máshol hogy van, de az az érzésem, Székesfehérváron nagyon szeretik az állatokat az emberek. És szerencsére köztük van sok olyan, aki aktívan tesz is értük, és az állatok világnapján felhívja a figyelmet – az elért eredményekre és a hiányosságokra egyaránt. Idén, ahogy tavaly is, fáklyás felvonulással demonstráltak az állatszerető emberek a Fehérvár Fényei program végén, melyet ezúttal tánc- és tűzzsonglőrök látványos show műsora koronázott meg. Sokan jöttek el idén is, ki négylábú kedvencével, ki családdal, hordozókendőbe kötött babával, babakocsival, és aki tudott, fáklyát gyújtott azok tiszteletére, akik az állatvédelemért tesznek.

Az állatok világnapi rendezvény fő résztvevőit és szervezőit kérdeztük ezúttal arról, milyen változást szeretnének látni az állatvédelem területén szűk környezetükben, illetve globálisan. Krepsz Gyöngyi, a Herosz fehérvári menhelyének vezetője nem sokat gondolkodott:

– Fehérváron azt szeretném látni, hogy a lakosok felelős állattartóként gondoskodnak az állataikról, ha segítségre van szükségük, akkor időben fordulnak hozzánk. Országosan pedig azt, hogy a törvények ne csak papíron létezzenek, hanem legyen egy hatékony apparátus, amelyik a végrehajtást, ellenőrzést ténylegesen elvégzi. Világszinten pedig szeretném, ha az emberek megértenék, hogy az élővilággal együtt kell élnünk és nem uralkodni felette, ha megszűnne az illegális állatkereskedelem, az állatok kizsákmányolása.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Hofman Viktória szervező is: – Szeretném látni, hogy az állatok és az élővilág kizsákmányolása megszűnik. Hogy ne az üzleti érdekek legyenek előtérbe helyezve az élettel szemben, ami azt hiszem elég utópisztikus elképzelés, sajnos...

A felelős állattartás tekintetében folyamatos, pozitív változás tapasztalható, de ez a folyamat nagyon lassú, teszi hozzá Győrfi Henriett, szintén szervező, aki szerint fel kell nőnie több generációnak, hogy valódi és tartós áttörés történjen az állatvédelemben. – Hiszem, hogy állatvédők folyamatos jelenléte az iskolákban, ismeretterjesztő és preventív előadásaik a legjobb út a szemléletformáláshoz s idővel beérik munkájuk.

 

Szinte ugyanezt a preventív munkát, valamint az iskolák nyitottságának fontosságát fogalmazta meg a Fema Állatmentő Egyesület vezetője is. Bíró Zsolt emellett azt szeretné, ha nem lenne annyi dolguk, amennyi most van

– S reméljük, tovább csiszolódik a hatóságokkal való együttműködés. Betarthatóbb törvényeket szeretnénk és egy olyan szervezetet, amely a törvények betartatásában végrehajtás szintjén közreműködik, akár civil szervezetek bevonásával.

Schreiter Katalin, az Állatvédőrség operatív vezetője, Fejér megyei koordinátora „reményei” pedig egyúttal az embereknek is szólnak:

– Az állatvédelem alapja minden szinten az, hogy megértsük: mi választhatunk, hogy tartunk-e állatot vagy sem. Akkor tartsunk állatot, legyen az bármilyen fajú, ha tudunk róluk gondoskodni, élettani sajátosságaik figyelembevételével, és élhető életet biztosítunk nekik. Az állatoknak is szükségük van bizonyos dolgokra, melyeket a gazdák felelősséggel kell hogy vállaljanak. Amennyiben nincs pénz, idő, hely állatot tartani, ne tegyük, mert utólag könnyebb a felelősséget áthárítani az állatvédőkre, mint előrelátóan gondolkodni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!