Hírek

2008.12.30. 03:29

Állatbarát új esztendőt!

<b>Székesfehérvár</b> - Nem lehet elégszer elmondani: a kutyák nagy része retteg a petárdazajtól! Az ijedt eb előtt pedig nincs akadály: árkon-bokron, kerítésen keresztül menekül.

S. Töttő Rita


Szilveszterkor a kutyákra is figyeljünk!
Fotó: FMH-illusztráció

Már elkezdődött a tűzijátékos szezon, mondom ezt annak ellenére, hogy elméletileg legálisan még pár napig tilos robbantgatni. Egyrészt már hétfőn hallottam a ropogást a városban, másrészt pedig egyre több gázolásos baleset utáni sérültet ápolnak az állatkórházban.

- Vélhetően már mindannyian petárdazaj elől menekültek, ugyanis az elmúlt napokban sokkal több balesetes kutyát hoztak be, mint máskor - mesélték a kórházban, miközben megmutatták nekünk a szenvedő kutyusokat.

A kertes házak őrzői sincsenek vasból, ők is ijedősek, hiszen nincsenek hozzászokva a hirtelen és erős hanghatásokhoz, amelyektől természetes, hogy megijednek. A kutyaiskolából kimaradt négylábúak ugyanis nem tudják, hogy nincs mitől félni. Inkább fejvesztve menekülnek, eltépik a láncot, átugranak a kerítésen. Sokkot kapnak, szó szerint, s még a tájékozódási képességüket is elvesztik. Így hát haza sem találnak, a pánik eluralkodik rajtuk, s átrohannak még a forgalmas utakon is. Gazdájuk pedig hiába keresi őket utólag.

De van megoldás, nem is kerül nagy erőfeszítésbe: tegyünk a kutyára nevet, címet, telefonszámot tartalmazó kapszulát, bilétát, pár ezer forintért pedig chipet. Soha ne sétáltassuk őket ilyenkor póráz nélkül, a nyakörvet is érdemes átvizsgálni. Ne szaladgálhasson szabadon ezekben a napokban a kutya, a petárdázás előtti időszakban pedig zárjuk be valahová: garázsba, lakásba, s nyugtassuk meg. Ha tudjuk, hogy pánikolós fajta, kérjünk előre az orvostól nyugtatót. Száz forintért már kapható egy darab tabletta, ennyit igazán megér kedvencünk nyugalma, és persze élete is. Tegyük pórázra, zárjuk be, de a nyugtató is jó.

Már Magyarországon is igénybevehető a kutya-macska biztosítás. Az előre nem tervezhető baleset vagy betegség kezelése tetemes összegekbe kerül, ezért már havi 2190 forttól köthető kutya-macska biztosítás, amely baj esetén biztonságot jelent a kisállat-tulajdonosoknak. A biztosítás alapcsomagjának díja havonta kutyáknál 2390, macskáknál 2190 forint. A szolgáltatás tartalmazza a baleseti kezelések és sebészeti beavatkozások fedezetét, akár évi 300 ezer forintig. A prémiumcsomag pedig tartalmazza betegség esetén a nem sebészeti kezelést is, összesen akár évi 500 ezer forintig. Ennek havidíja kutyáknál 4390, macskák esetében 3990 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!