Hírek

2017.08.05. 12:45

Segítik az "igazgyöngyösöket" - Iskolaszereket vittek az alapítvány diákjainak

Júniusban a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány diákjainak csodálatos, fantáziadús és részletgazdag rajzaiból láthattunk kiállítást az Európa Klubban. A tehetséges diákok többsége mélyszegénységben él, ezért az Európa Klub tanszereket kezdett nekik gyűjteni.

Gábor Gina

A fehérvári adományokat nemrég vitték el az Európa Klub képviselői, Kindl Márta és Barna Éva, az Igazgyöngy Alapítvány létrehozójának, L. Ritók Nórának, aki nem csak hátrányos helyzetű gyerekek művészeti nevelésével foglalkozik. Az alapítvány szociális munkát is végez - ennek jegyében egy faluban, Toldon különleges programot valósít meg. L. Ritók Nóra a fehérváriak adománygyűjtése után a közösségi oldalon azt írta: "lassan úgy érezzük, lesz egy székesfehérvári lábunk..."

Először táskákat, rajzeszközöket más iskolaszereket vittek az alapítvány diákjainak, hogy legalább ezeket ne kelljen nélkülözniük

Erről kérdeztük az Európa Klub képviselőjét, Kindl Mártát:

- Kétszer vittünk egy-egy fuvarnyi adományt hozzájuk, mind a kétszer degeszre töltöttünk meg egy autót. Az első gyűjtést még az alapítvány hirdette meg: arra kérte a fehérvári családokat, hogy azokat az iskolaszereket, amiket náluk már kinőttek vagy lecserélnek, de még használhatók, küldjék el a növendékeiknek. Erre felfigyelt a Munkácsy iskola igazgatóhelyettese, Bőhm Erika is, ott is gyűjtésbe kezdtek. Így táskákat, füzeteket, rajzfelszereléseket tudtunk az alapítványhoz vinni, és kiderült, hogy ezek az igazgyöngyös gyerekek számára valódi kincseknek számítanak, hiszen nekik sok mindenre nem telik. Különös, hogy azok a gyerekek, akiknek Fehérváron láthattuk a csodálatos rajzaikat, kifejezetten ingerszegény környezetben nevelkednek... Ottjártunkkor L. Ritók Nóra megmutatott nekünk mindent. Az elmúlt években rájöttek, nemcsak a tehetséges gyerekkel kell törődni, hanem a családokkal is, ahonnan jönnek. Az, amit láttunk, minket is gyomron vágott - mesélte Kindl Márta:

- Úgy éreztük, tudunk még segíteni - tette hozzá. - Így jött össze a második fuvar: konyhai eszközöket, lakástextilt, a kézművességhez hasznos alapanyagokat gyűjtött a klub Fehérváron.

- Jártunk óriási szegénységben élő roma családnál: az otthonukban döngölt föld a padló, a konyhában egy tűzhely néhány edénnyel, a szobában csak egy ágy. De tisztaságot tartanak, hiszen ez a feltétele annak, hogy valaki részt vegyen a programban. A helyi közösség fogalmazta meg: annak segítsenek, aki maga is tesz azért, hogy a körülményei javuljanak. Láttuk a toldi, gondozott szabadföldi kertészetet, a fóliákat, ahol az emberek szívesen dolgoznak, mert látják, van értelme.

A fehérvári Európa Klub hamarosan újra gyűjtésbe kezd. Még a tél beállta előtt szeretnének újabb adományt vinni az "igazgyöngyösöknek", hiszen ott egy-egy takaró, és a meleg holmi is nagyon sokat segíthet.

Fotó: Európa Klub

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!