Hírek

2015.01.07. 20:10

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az utasok

Fejér megye - Elegük van az állandó nyomorgásból a Fehérvár-Pusztaszabolcs vasútvonalon közlekedőknek, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek.

Sebestyén Lilla

A Székesfehérvárról Pusztaszabolcsra tartó, délután három óra huszonkettő perckor induló vonaton úgy gondoltuk egy tűt sem lehet majd tisztességesen leejteni, de meglepetés várt minket: egy harmadik szerelvényt is hozzácsatoltak a meglévő kettőhöz, így viszonylag szellősek voltak a belső terek.

Mint megtudjuk, utóbbi elég ritka, a zsúfoltság, az egymás mellett nyomorgás és a hiába való szék keresgetés ezerszer gyakoribb. Bizonyítják ezt a szerkesztőségünkbe érkező levelek, de a helyszínen megkérdezett utasok is. Panaszukkal eddig süket fülekre találtak, ezért úgy döntöttek aláírásgyűjtésbe kezdenek, követelve a plusz kocsikat és a sűrűbb járat indítást a két település között.

A 44-es, azaz a Pusztaszabolcs -Székesfehérvár vonalról már többször is írtunk.

Nem véletlenül.

A kép bal oldalán látható, 44-es vonalon közlekedő szerelvény valóban nem olyan komfortos, mint a mellette lévő modell. Ennek ellenére többen leszögezték, ha több hely lenne, nem érdekelné őket milyen a Fehérvár-Pusztaszabolcs közt ingázó vonat Fotó: Molnár Artúr

Szerkesztőségünkbe számos panaszlevél is érkezett, a cikkeinkben megírt, MÁV által adott válaszok pedig az online felületen jól láthatóan felháborodást váltottak ki a helyiekből.

- Az utasoknak kínszenvedés ez a kevés férőhely! - írta Tóth Árpád, egyik olvasónk, míg egy másik azzal keresett meg minket, hogy a hat óra után Pusztaszabolcsról Székesfehérvárra induló 34112. számú járaton rendszeresen nincs ülőhely, az utasok már annak is örülhetnek, hogy állóhelyet találnak.

A délután három óra huszonkettő perckor induló vonat utasai tegnap szintén hasonló tapasztalatokról számoltak be nekünk.

- Van, amikor két ember között nincs egy ujjnyi hely sem - mondja el egy Zichyújfaluban élő lány, aki iskolába jár be Fehérvárra, ezért utazik naponta, majd még hozzáteszi: - Egyszerűen ez már nem egészséges, az emberek szószerint elszívják egymás elől a levegőt!

A reakciókkal és panaszokkal újfent megkerestük a MÁV-ot, a következő kérdésekkel: Ígérték, hogy utas- számláláskor felülvizsgálják a 44-es vonal helyzetét. Mikorra várható ez?. Amennyiben úgy látják, hogy valóban túlzsúfoltak az említett járatok a 6 óra 9 perckor, a 13 óra 16 perckor, a 15 óra 16 perckor és a 17 óra 18 perckor indulók , mit tesznek annak érdekében, hogy mérsékeljék a problémát? Jelenleg hány panasz érkezett be ezzel kapcsolatban a céghez? Mit kellene tenniük a Pusztaszabolcs és környékén élőknek ahhoz, hogy a lehető leghamarabb orvosolják a zsúfoltság problémáját?

Hangyál Dávidnak és testvérének például túl korán van a reggel hatos vonat, édesanyjuknak viszont már későn. Mint mondják jobb lenne ha délelőtt több járat indulna Pusztaszabolcsról Székesfehérvárra, hogy a dolgozók és iskolások is időben beérjenek Fotó: Molnár Artúr

Kérdéseinkre kurta választ kaptunk: - A személyszállító vonatokkal kapcsolatban a nemrég elküldött válaszhoz képest nem változott a véleményünk, mert továbbra sincsenek zsúfoltságot jelző információink, és az ügyfélszolgálathoz sem érkeztek ezzel kapcsolatban panaszok írja a MÁV kommunikációs osztálya. A teljesség kedvéért: egyetlen kérdésben egyezett meg az előző a mostani kérdéssorral, az a zsúfoltságra vonatkozott.

Bármit is nyilatkoztak a MÁV munkatársai, a probléma valós, és ha fentről nem kapnak segítséget, akkor az utasok úgy gondolták, maguk kezdenek el szervezkedni. Szeretnék, ha az átlagos két kocsi helyett mostantól három járna a 44-es vonalon, és sűrűbben indulnának járatok a két település között. Hogy elérjék céljaikat, aláírásgyűjtésbe kezdtek. A tegnapi járaton is találkoztunk többekkel, akik hallottak a civil kezdeményezésről, vagy esetleg már szignójukkal hozzá is tettek az ügyhöz.

- Nekem is megmutatták az említett dokumentumot, és ügyük segítségére felhívtam a Közlekedéstudományi Intézetet ez a szerv végzi ugyanis a menetrendek tervezését , hogy jelezzem, milyen problémákkal küzdenek naponta az utasok - mondta el kérdésünkre Csányi Kálmán, Pusztaszabolcs polgármestere.

Lapunk értesülései szerint hasonlóképpen tett Zichy-újfalu ez a település szintén nagy mértékben érintett a problémában polgármestere is, hogy a leggyorsabban találjanak érdemi megoldást. Egyelőre tehát várnak és reménykednek az utasok, hogy javul a helyzet, addig azonban marad a zsúfoltság, Ahogy az egyik utas is mondta: - Így legalább könnyebb ismerkedni...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!