Hírek

2016.04.29. 19:10

Ünnepséggel kezdődött a koronázási palást hazatéréséért indított aláírásgyűjtés

Székesfehérvár – A vízivárosi iskolába járó osztályok egybentartását kéri a közgyűlés a Klik-től, amennyiben valóban muszáj bezárni az iskolát.

Házi Péter

Nem szerencsés, hogy az intézmények átszervezésének törvény szerinti időpontja egybeesik a beíratásokkal – mondta Cser-Palkovics András a vízivárosi iskola bezárásának tudomásul vételéről szóló napirendnél, miután Márton Roland arról beszélt, hogy szerinte az iskola körüli történések a Klik teljes alkalmatlanságát mutatják. Amint arról beszámoltunk, a Klik azt javasolja, hogy mivel az iskolába mindösszesen 135 gyermek jár, a tanulók és a pedagógusok kerüljenek át a Németh László Általános Iskolába, a vízivárosi iskolát pedig zárják be. A kérdésben a végső szót harminc napon belül a szakminiszter mondja majd ki, az önkormányzatnak csak tudomásulvételi lehetősége van. A polgármester javaslatára bekerült a határozatba, hogy a város azt kéri, az osztályok maradhassanak együtt az új iskolában, és minden pedagógusnak maradjon meg a munkája.

Kezdetét is vette a palást ügyében az aláírásgyűjtés

A vízivárosi iskola bezárásával kapcsolatos napirendnél az egyik szülő, Harmatiné Futó Katalin is felszólalt. Mint mondta, a hetedikbe jár a gyermeke, ide íratta volna jövőre a kisebbik gyermekét is. Annyit kér, hogy a döntéshozók a gyermekek érdekeit nézzék, ha tényleg be kell zárni az iskolát, akkor legalább azt megvizsgálhatták volna, melyik iskolában van nyolc tanterem, ahol szétbontás nélkül elfértek volna az osztályok. Szerinte kockázatos lehet az is, hogy ha az iskola emeletére autista gyermekek kerülnek, hiszen sokan emlékeznek rá, hogy az egyik fehérvári iskolában egy gyermek leugrott az emeletről.

A polgármester információja szerint az alsós osztályok egy az egyben átkerülnek a Németh László iskolába, a felsős osztályok esetében viszont ez még kérdéses. Ezért is javasolta, hogy a testület azzal a kéréssel vegye tudomásul az iskola megszüntetését, hogy az osztályok egyben maradhassanak, a tanárok továbbfoglakoztatása megtörténjen, s az épületet csak oktatási célra használják fel.

Buth Sándor (Együtt) szerint az önkormányzatiság lenézése az egész történet. Földi Judit (DK) javasolta, hogy amennyiben tényleg nem eldöntött a bezárás - mint ahogyan az a szülői fórumon a tankerületi igazgató részéről elhangzott -, akkor hozzon létre a város egy szülőkből, a Klik és a város szakembereiből álló bizottságot, amely megvizsgálja, mi lenne a legjobb megoldás. Ezt a javaslatot viszont nem fogadta a testület. Török Szabolcs, a Klik tankerületi igazgatója a statisztikákat ismertette: 2007 környékén, amikor először merült fel a bezárás szükségessége, 231 diák járt az iskolába, most 135-en vannak. Az osztályok átlaglétszáma 16,9 fő, a megyei átlag, beleértve a legkisebb iskolákat is, pedig 22,1 fő osztályonként.

- A kockásfülű nyulak kijöttek a bokorból, és rácsodálkoztak a világra - reagált a baloldali felvetésekre Szigli István, aki szerint illene tudni, hogy már 2007-ben 2000 gyermek hiányzott az oktatási rendszerből, ma ez a szám már a háromezret is megközelíti.

- Kockásfülű nyúlnak nevezni a véleményükért kiálló pedagógusokat, minden határon túlmegy - reagált minderre Márton Roland, aki szerint olyan kérdésekre sem tudnak az illetékesek választ adni, hogy hol fognak a diákok a testnevelésórán elférni.

A közgyűlésen döntés született arról, hogy aláírásgyűjtő akciót indít a város a koronázási palást hazatérése érdekében: - Ez fontos, szimbolikus ügy, ami mögé sok fehérvári tud felsorakozni. Az egyetértést mutatja az egyhangú döntés is - mondta el a közgyűlést követően Fehérvár polgármestere. A döntést megelőzően egyébként Márton Roland azt javasolta, hogy az aláírásgyűjtést terjesszék ki az összes koronázási ékszerre, így a koronára vonatkozóan is, azaz annak Székesfehérvárra hozatala érdekében is induljon aláírásgyűjtés. Horváth-Tancsa Ágnes (Jobbik) pedig arról beszélt, hogy korábbi törekvésük alapján aláírásgyűjtő ívekkel kívánnak csatlakozni a kezdeményezéshez. Véleménye szerint a paláston kívüli koronázási jelvények visszahozatalának felvetése megosztó lehet. Végül az eredeti javaslatot fogadta el a közgyűlés, este hat órakor pedig a városháza dísztermében ünnepélyesen
is útjára indították az aláírásgyűjtést.

A közgyűlés végén Cser-Palkovics András polgármester bejelentette, eredményesek voltak az integrált települési program (ITP) első pályázatai: a Varga-csatorna mederrendezésére 107 milliót, a felsővárosi vízrendezés első ütemére pedig 223 millió forintot nyert a fehérvári önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!