Hírek

2016.01.30. 17:02

Aki gyereket szeretne, az Vértessomlóra zarándokoljon

Zsúfolásig megtelt szombat délelőtt a bodajki kegytemlom, ahol ekkor nyitották meg az egyházmegyében – az Irgalmasság éve alkalmából – a második szent kaput. Ekkor mutatták be az egyházmegye azon zarándokhelyeit bemutató kötetet is, amelyeket Szűz Máriának szenteltek.

B. Kiss László

Több pap közösen tartotta azt a szombati ünnepi misét, amelynek keretében megnyitották az Isteni Irgalmasság Kapuját a Segítő Szűz Mária nevet viselő, bodajki római katolikus templomban.Ferenc pápa, amikor meghirdette az irgalmasság szent évét, azt kérte, hogy ebben a szent esztendőben máshol is nyissanak szent kapukat, s ne csak Rómában legyen ilyen.

Az Irgalmasság szent évének kezdetén a székesfehérvári egyházmegyében a fehérvári Szent Imre templomban nyitottak szent kaput. Most pedig Bodajkon is nyitnak egyet azért, hogy aki ide elzarándokol, minden kegyelemben részesülhessen, amit az egyház kínál – mondta el ünnepi prédikációjában Spányi Antal megyés püspök. Az egyházmegye főpásztora beszédében arról is szólt, hogy a szent év a megtérésre hív mindenkit, a szent kapun belépve pedig az arra útra léphetünk, amelyen Krisztus járt előttünk, s amelyen – Szűz Máriával – magunk is járhatunk.Az, hogy itt is megnyílt az Irgalmasság Szent Kapuja, nagy kegyelmi kincs – mondta el a mise végén Mórocz Tamás helyi plébános, aki arról is beszélt, hogy a bodajki kegyhely kapuját szeretnék az egész ország számára is szélesre tárni.A mise után, amelyen zsúfolásig megtelt a bodajki katolikus templom, könyvbemutató következett. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum új, „Egyházunknak anyja – élő hagyományok” című kiadványa a „Szűz Mária tisztelete a Székesfehérvári Egyházmegyében” alcímet viseli. Szerzői Smohay András és Szilárdfy Zoltán.

A hívek a szent kapun belépve körbejárták az oltárt

A könyvet Lukács László néprajztudós mutatta be. Az egyházmegye Szűz Máriának szentelt zarándokhelyeinek közelmúltbeli tematizálása Spányi Antal érdeme. A kötet ennek a törekvésnek az első gyümölcseit mutatja be – derült ki Lukács László szavaiból. A számos, színes fotóval illusztrált kötet Alsószentivánt mint elsősorban az idősek, Bodajkot mint az első áldozók, Ercsit mint a jegyesek, Budakeszi-Makkosmáriát mint a szenvedélyektől megszabadulók, Vértesomlót mint a gyermeket várók, Máriaremetét pedig mint egykori egyházmegyei zarándokhelyet mutatja be.Az ugyancsak a templomban tartott könyvpremiert követően a jelenlevők egyenként áthaladtak az Irgalmasság Szent Kapuján, és körbejárták az oltárt, melyen Szűz Mária képe látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!