Hírek

2015.07.12. 17:29

Akár ötszáz millió forint is lehet a kár a vihar sújtotta társasházban

– Sajnos, úgy tűnik, nagyobb a kár, mint gondoltuk, a vihar nem csak a lemezt bontotta le, hanem az ácsszerkezet is több helyen megnyomódott.

Házi Péter

Csütörtök óta várjuk a kárszakértőt, de még mindig nem ért ide – mondta kérdésünkre Csárádi László, a szóban forgó társasház közös képviseletét ellátó cég vezetője, aki szerint a házat ért kár akár az 500 millió forintot is elérheti. Mint megtudtuk, saját alkalmazottai, a lakók, valamint egy ács-csapat segítségével már újrafóliázták a tetőt és várják, hogy végre valaki megállapítsa a kár mértékét, hogy aztán a jövő héten a helyreállítás felgyorsulhasson. Egy biztos: nem csak azt a részt kell helyreállítani, ahonnan a bádoglemez leszakadt, hanem azt is, ahol még fent van a lemez, ugyanis maga a faszerekezet is több helyen megroggyant, oldalirányban megmozdult. Így szinte a teljes tetőszerekezet javítani kell kisebb-nagyobb mértékben.

A városban járva még vasárnap is nagyon sok helyen, főutak mellett is lehet látni komoly méretű letört ágakat, olykor teljes egészében kitört fákat is. Kérdésünkre, miszerint mikor végez a Városgondnokság ezek elszállításával, Bozai István úgy fogalmazott, a jövő hét biztosan rámegy, de lehet, hogy még a következő hét is, rengeteg fáról van ugyanis szó. A családi házak előtt lévő fákról letörött ágakat ugyancsak elszállítják, de megköszönik, ha a lakók esetleg szállítható méretűre aprítják azt.

A város polgármestere és a Depónia Nonprofit Kft. közötti egyeztetést követően pedig az a döntés született, hogy a kertekben letörött ágakat ugyancsak díjmentesen szállítja el a szolgáltató, mégpedig a július 20-án kezdődő héten. Ekkor vinné amúgy is a Depónia a felmatricázott zsákokba kitett lakossági zöldhulladékot, ám most eltekintenek a matrica felragasztásától.

Ez tehát azt jelenti, hogy amennyiben a családi házas övezetben lakók a vegyes szállítási napon a vihar által letört ágakat – szállítható méretűre összeaprítva – kihelyezik a ház elé, akkor azt külön zöldjárattal elszállítják. Ami nem viharkárból adódó zöldhulladék – tehát kaszálék, vagy egyéb lágyszárú zöld -, az továbbra is matricaköteles lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!