Hírek

2014.06.16. 13:35

Csatornázás: az enyingiek nagyjából 10 százaléka nem tudja kifizetni a rá eső részt

Száz fizetési felszólítást küldött már ki a jegyző azoknak, akik nem fizették be a szennyvízcsatornázás önrészét. A fizetésből is letilthatják a tartozást, legrosszabb esetben akár a házuk is rámehet a tartozásra.

Házi Péter

Az Enyingen átvezető forgalmas 64-es úton több szakaszban zajlik a gerinccsatorna lefektetése, emiatt néha torlódás alakulhat ki (Fotó: Házi Péter)

Enying területén összesen 2147 darab házi bekötést kell elkészíteni a szennyvízcsatornázás során. Amint azt Varga Gyula társulati elnöktől megtudtuk, jelenleg már öt-hat kilométernyi gerincvezeték lefektetésén vannak túl, s mintegy 400 házi bekötés is elkészült.

A városon átvezető 64-es főút alatt megy a gerincvezeték, emiatt legfeljebb háromszáz méteres szakaszokban félpályás útlezárások vannak ott, ahol éppen a munka zajlik, a forgalmat pedig jelzőlámpával irányítják ezekben az útszűkületekben. Természetesen arra törekszik a kivitelező, hogy ezek a lezárások a lehető legrövidebb ideig tartsanak, Varga Gyula tapasztalatai szerint egyébként mintha a városon átmenő kamionok száma csökkent volna, elképzelhetően más utat választanak a torlódások elkerülése érdekében.

A beruházással szorosan összefüggő szennyvíztisztító telep tervezése és kivitelezése engedélyezés alatt van. A csatornafektetés egyes szakaszainak befejezését követően több helyütt szinte azonnal meg is kezdődik az úthelyreállítás a kisváros több utcájában.

Az Enyingi Szennyvízcsatorna-építő Víziközmű Társulat egyébként nemrégiben tartotta éves közgyűlését, amelyen két tag lemondása, illetve egy tag állandó távolmaradása miatt három új tagot is választottak. Az ülésen szóba került az a probléma is, miszerint a 2147 ingatlan tulajdonosának nagyjából tíz százaléka számára gondot okoz a 280 ezer forintos önrész megfizetése.

Kórodi-Juhász Zsolt enyingi jegyző a Fejér Megyei Hírlap kérdésére elmondta, száz lakónak már kiküldték a fizetési felszólítást, de nagyjából még ugyanennyien vannak azok, akik nem tudják vagy egyelőre nem akarják befizetni az úgynevezett hozzájárulási részt. A jegyző cáfolta azt a városszerte terjedő pletykát, hogy a nemfizetőkre eső anyagi részt a rendes ügyfelekkel fizettetnék meg. A társulati hozzájárulást meg nem fizetők esetében az összeg adók módjára behajtható tartozás, így első körben a fizetésből, egyéb havi járandóságból tiltják le a pénzt, ilyenre már több esetben sor is került. Ha nincs miből letiltani, akkor először az ingó vagyon jöhet szóba, de végső esetben akár jelzálog is kerülhet az ingatlanra. Ugyancsak motiváló tényező lesz, amikor a csatorna elkészülte után az arra rá nem kötött enyingieknek köbméterenként ezerkétszáz forint talajterhelési díjat kell fizetniük.

A társulat közgyűlésének döntése értelmében ott, ahol a házi bekötés elkészült, de befizetés, illetve részletfizetési nyilatkozat sincs a tulajdonos részéről, azonnal meg kell kezdeni felszólítási folyamatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!