Hírek

2016.02.23. 15:42

Akár 250 kilós amerikai bombát is találhatnak a Sóstón!

Székesfehérvár – A szóbeszéd szerint az amerikai bombázók három, 250 kilós bombát is ledobtak a második világháborúban a környéken, vajon felrobbant-e mindegyik, vagy megtalálják a Sóstón?

Házi Péter

Székesfehérvár területén rengeteg a lőszer, a Sóstó pedig a front idején, ugyancsak sok lőszert „kaphatott” – mondja Hutera Lajos, aki évtizedeken át  honvédségi tűzszerészként dolgozott, s most egy konzorcium vezetőjeként vesz részt a terület lőszermentesítésében. A Sóstón  nagyon sokfajta lőszer lehet, 10-20 kilós robbanószerkezetekből több is (mint ahogy már találtak is a napokban). Sárga karókkal jelölik ki a helyüket, március végén jöhet a kiemelésük, hatástalanításuk. A területre továbbra is tilos bemenni!

– Ahol most a stadion áll, ott az első világháború idején még strand volt, ide jártak pancsolni az emberek. Ráadásul a tó vize télen sem fagyott be, mert a vizet állandóan melegen tartották a mederből feltörő források, amelyek azóta sajnos elapadtak – meséli Hutera Lajos, miközben bemegyünk a lőszermentesítés miatt a járókelőktől, túrázóktól lezárt területre. Jobbra tőlünk a nádvágó gép nyírja a nádat, hogy könnyebb dolguk legyen a tűzszerészeknek, akik gyalog, illetve a mélyebb vízben majd egy speciális tűzszerészcsónak segítségével térképezik fel a területet.

De térjünk vissza a második világháború idejébe: a front még közel sincs Székesfehérvárhoz, amikor 1944 októberében az amerikai 15. légihadsereg elkezdi bombázni Fehérvár vasútállomást. A bombaszőnyeg azonban elcsúszott, így nem elsősorban a vasútállomást érte. A szóbeszéd szerint, amiről a lőszermentesítést végző szakemberek is tudnak, állítólag három rombolómba a Sóstó területére hullott, de hogy ezek felrobbantak-e, arról nem tudni. Két típust, 250 és 500 kilós rombolóbombák dobtak „errefelé”, Hutera Lajos feltételezése szerint ha találnak is ilyent, az valószínűleg a 250 kilósok közül kerül ki. (Csak viszonyításképpen: 2013 nyarán, amikor egy száz kilós tüzérségi lövedéket találtak a Rákóczi úti óvoda területén, 400 méter sugarú körben, ahol közel tízezer ember él, mindenkinek el kellett hagynia a  területet.)

1944 decemberének elején megérkezik az ukrán front, s mivel a német oldalról három páncélos hadosztály is ide volt összpontosítva, nem véletlen, hogy sok lőszer „került ki” erre a környékre, hiszen a Sóstó  természetes határ is volt. Miközben erről beszélgetünk, az ágyékig érő vízben három férfi halad előre, kezükben egy furcsa „bottal”. Ezek azok a  kilenc(!) méteres mélységig működő ferromagnetikus detektorok, amelyek segítségével minden fémes tárgyat megtalálhatnak a terület átvizsgálói, s amelyek segítségével az is pontosan meghatározó, hogy az adott fémdarab mekkora és milyen mélyen van. Bizonyos adatokból arra is lehet következtetni, hogy a földben lévő fémtárgy  lőszer-e. Minden tárgy adatait felviszik egy kisebb egységekre bontott térképre, a területen pedig egy sárga karóval is jelzik a  tárgyak helyét. A lőszermentesítést végzők – akiknek 34 hektárt kell átvizsgálniuk –  hamarosan a nyílt vízterületre is kimennek egy speciális csónakkal. Ha a teljes felderítés megtörtént, következhet majd a mentesítés. Ez nagyon szép  szó, de valójában az történik, hogy a feltételezett robbanótest környezetét  fél méter átmérőjű körben felássák, s óvatosan próbálják a földet a szerkezetről eltávolítani, hogy be tudják azonosítani, mivel  állnak szemben. Ekkor jönnek a honvédség tűzszerészei, az ő felelősségük eldönteni,  szétszerelik-e a szerkezetet, vagy milyen módon, a helyszínen vagy elszállítás után hatástalanítják azt. Március közepén-végén várható ez, reméljük,  nagy robbanásokat nem hallunk majd a Sóstó felől!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!