Hírek

2014.01.21. 18:30

A választási kampány február 15-én kezdődik, a választás napjáig tart

A választási szervezeteket nem érte váratlanul a választások április 6-i időpontja, hiszen eleve a legkorábbi időpontra készültek.

Tribolt Lajos

Itt Fejér megyében már tavaly elkezdték a jegyzők felkészítését, ez folytatódik egyéni választókerületi szinteken, de lesznek még megyei tájékoztatók is. Molnár Krisztián megyei főjegyző, a megyei választási iroda vezetője elmondta, már érdeklődtek náluk a a jelölő szervezetek, ezért február 5-én 9 órakor a megyeházán a pártoknak tartanak tájékoztatót a tudnivalókról. A megye részéről a helyi választási irodáktól is azt kérték, működjenek együtt a pártokkal, ez segít a későbbi jogviták elkerülésében. Azt is kérték, hogy a sajtót tájékoztassák, hiszen közös érdek, hogy mindenki tudja, mik az előírások.

Kedd délután megérkeztek a megyeházára a választási plakátok, amelyek hamarosan kikerülnek a településekre. A megyeházán a szortírozást

Mi a választópolgárok teendője jelenleg? Nos, alapesetben egyelőre semmi. Annak lehet tennivalója, aki nemzetiségi listára kíván voksolni az országos pártlisták helyett, vagy segítséget kér a választásban való részvételhez. Nekik kell a regisztrációs lapot március 21-ig eljuttatni a helyi választási irodákhoz. Ez történhet elektronikus úton, a postán keresztül, de leadható a lap bármely polgármesteri hivatalban is. A nemzetiségi listára szavazást választók is voksolhatnak az egyéni képviselőre, csak az országos pártlistára nem.

Február 17-ig minden választópolgár értesítést kap arról, hogy hol adhatja majd le a voksát. A korábban megszokott ajánlószelvényt ne várja senki, azt nem kap, mivel megszűnt. Helyette ajánlóíveken lehet jelöltet ajánlani. Ezek az ívek az Országos Egyéni Választókerületi Irodáktól igényelhetők. Ezek a megyében az öt választókerületi székhelyen működnek: Székesfehérvár 2, Bicske, Dunaújváros és Sárbogárd 1-1. Az ajánló ívek szigorú számadásúak, sorszámmal ellátottak, a jelölt nevére kitöltöttek. A választási kampány hivatalosan február 15-én kezdődik, a választás napjáig tart. Azon a napon csak választási gyűlések nem tarthatók és a szavazókörök 150 méteres körzetében tilos a kampányolás.

Egy-egy egyéni választókörzetben 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteni február 17 és március 3. között. Az országos és nemzetiségi listákat március 4-ig kell benyújtani.

A hazai lakóhellyel rendelkező, de külföldön szavazók március 21-ig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékre, Március 22-ig regisztráltathatják magukat a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők. Azok, akik itthon, de nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni, április 4-én 16 óráig jelenthetik ezt be.

A korábbi gyakorlattól eltérően mindenhol a saját körzetének jelöltjére voksol majd, hiszen a szavazó lap utazik oda, ahol bejelentetten tartózkodik.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!