Hírek

2017.03.09. 15:21

Üzemen kívül a lift - Az agárdi és a gárdonyi vasútállomás felvonóinál is gondok vannak!

Agárd, Gárdony – A hétvégén beszorult egy család az agárdi vasútállomás egyik liftjébe. Kiszabadultak, de a lifthelyzet továbbra is megoldatlan: jelenleg az agárdi mellett a gárdonyi állomás liftjét sem használhatják a mozgássérültek, babakocsisok.

Kocsis Noémi

A hétvégén négy felnőtt és egy gyermek ragadt be az agárdi vasútállomás egyik liftjébe, a felvonó felszíni szekrényén azóta is figyelmeztető szöveg lóg, hogy a szerkezet műszaki hiba miatt nem üzemel, s ezért az utasközönség türelmét kérik. Arról, mikor működik újra a felvonó, nincs információ a papíron – két nappal ezelőtti ott jártunkkor karbantartót, vagy  megkezdett javítás nyomait  nem leltük a helyszínen.

A liftek az első üzembe helyezés óta egyébként már többször meghibásodtak. (Jelenleg Agárdon, Gárdonyban, Budafokon rosszak.) A Székesfehérvár – Budapest vasútvonal liftjeit a MÁV üzemelteti és annak szerződött partnere, a Nyírlift Kft. javítja. Az Agárdon élő Sánta Erika többször hívta már utóbbi céget, hogy jelezze a problémát, de mindeddig nem született tartós és megnyugtató megoldás.

Sánta Erika a gárdonyi állomás - egyébként éppen rossz - liftjében. A mozgássérült asszony a fehérvári állomás hasonló méretű liftjét súlykorlátozás miatt nem is tudta használni, pedig mopedestül nincs 200 kg, a liftek teherbírása pedig 630 kg

Erika jelenleg például közlekedési patthelyzetben van: súlyos gerincbetegként csak az elektromos mopedjével mozgásképes, de távolsági buszra azzal nem fér fel, csak az alacsonypadlós vonatokat használhatja.  Most Agárdon a rossz lift miatt nem jut fel a peronra, Gárdonyba, illetve ha ott sem jó a lift, Velencefürdőre kell elgurulnia mopedjével, ha Budapest felé szeretne vonatozni. A gárdonyi vasúton jelenleg a budapesti peronra vezető aluljáró liftje nem üzemel.

Megkérdeztük a Nyírlift ügyvezetőjét, mire számíthatnak az utazók, mikorra javítják meg a lifteket, de erre nem érkezett válasz. Valószínűleg nem mostanában, mert Kováts Dániel szerint a MÁV még meg sem rendelte a javítást tőlük. Mint elmondta,  a  liftek rongálás, lopás és alkatrészhiány miatt romlottak el, az viszont érthetetlen, hogy ragadhattak be az agárdiba utasok, ha az tudomásuk szerint már a hétvége előtt is rossz volt.

Az állomások némelyikén (pl. Fehérváron is) van „menekülőútvonal”, hátsó lejtős út, hosszú rámpa, stb. a kerekesszékeseknek, de Gárdonyban például nem sikerült építeni. Sánta Erika a kivitelezésnél is jelezte a hiányt, mire az ott dolgozók egyike ezt válaszolta neki: minek az? Hiszen azért van ott a lift...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!