Hírek

2017.02.14. 16:19

Adósságrendezés – Protestál az abai polgármester

Aba – Az Állami Számvevőszék befejezte Aba adósságrendezési eljárásának rendszerellenőrzését, és megállapította, az eljárás végrehajtása során a nem szabályszerű feladatellátás veszélyeztette az adósságrendezés céljainak elérését. A polgármester ellenvéleményének adott hangot. Az adósságrendezési pereket megnyerte a város önkormányzata.

V. Varga József

A hitelezők követelését az önkormányzat nem elégítette ki teljes körűen, s így nem állt helyre a fizetőképesség. A pénzügyi egyensúly az adósságrendezést követően sem volt biztosított, a bevételek nem fedezték a kiadásokat – áll az ÁSZ jelentésében.

Renkó Zsuzsanna, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője tegnap elektronikus sajtótájékoztatót tartott az ellenőrzés megállapításairól.

Az adósságrendezési eljárás az önkormányzat pénzügyi egyensúlyi helyzetének és fizetőképességének kedvezőtlen alakulása miatt folyt 2011–2012. között, melynek során a hitelezők 3,4 milliárd forint ki nem fizetett kötelezettség teljesítésére nyújtottak be igényt.

Renkó Zsuzsanna felügyeleti vezető Fotó: Állami Számvevőszék

Az ÁSZ vizsgálta, hogy az eljárás szereplői eleget tettek-e törvényben meghatározott feladataiknak a fizetőképesség helyreállítása, a hitelezők hatékony jogvédelmének biztosítása és az átgondolt, felelősségteljes gazdálkodás elősegítése érdekében. Az önkormányzati önállóság miatt a fizetőképesség és a pénzügyi egyensúly megteremtése és megtartása minden önkormányzatnak a saját feladata és felelőssége – válaszolta a Fejér Megyei Hírlap kérdésére Renkó Zsuzsanna.

A számvevőszék a közzétett jelentésben a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében a polgármesternek és a jegyzőnek fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

– A számvevőszéki jelentésben foglaltak valótlan állításokat tartalmaznak, amelyekre érdemben nem tudunk reagálni addig, amíg nem ismerhetjük meg, hogy a vizsgálatokat végző munkatársak milyen dokumentumok alapján jutottak a megállapításokra – mondta el lapunknak Kossa Lajos polgármester, aki észrevételeit Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével is közölte.

Kossa Lajos polgármester Fotó: Koppán Viktor

Érthetetlen számukra, hogy az anyag meg sem említi a dokumentumokban szereplő tényeket, a többi között az adósságrendezés elrendelésének alapvető okát, az Erste Bank jogtalanul folytatott inkasszós gyakorlatát, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének súlyos mulasztását – folytatta a polgármester.

Mivel az ÁSZ ellenőrzésének egyik eredendő célja az okok tényszerű feltárása és az eljárás lefolytatásának tényszerű vizsgálata, ezért Kossa Lajos arra kérte a számvevőszéket, hogy a nem helyt álló megállapítások pontosítása érdekében bocsássák rendelkezésükre a megállapításokat megalapozó dokumentumokat, illetve biztosítsanak az önkormányzat számára további időt érdemi észrevételeik megtételére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!