Hírek

2011.04.11. 04:55

Adony - A kisváros új arca

Adony kezd kinézetre is igazi kisvárossá válni. Megszépült közintézmények sora, parkok bizonyítják, hogy az ott élők szeretnék környezetüket megújítani, jobbá tenni.

Tribolt Lajos

 

Adony néhány éve lett újra város. Újra, hiszen volt már mezőváros, s Dunaújváros felépüléséig járási székhely is. Szabó Ferencné 1970-ben került a községbe, s azt tapasztalta, hogy városiasabb volt a légkör, mint a többi faluban. Óvónőként kezdett dolgozni, majd az óvoda vezetője lett nyugdíjazásáig. Ma már adonyinak vallja magát.
- Nem könnyű beilleszkedni, de ha sikerül, akkor jól érzi magát az ember. Az itteniek összetartók, segítőkészek - mondja.
Szabóné a német kisebbségi önkormányzat vezetője.  A német Oberweserrel másfél évtizede fennálló kapcsolatra büszke. Négyévente 70-80 főt tudnak elvinni 4-5 napos németországi látogatásra, s fogadnak német csoportokat. Baráti, családi kapcsolatok alakultak ki, így a testvérvárosi kapcsolat több a vezetők kölcsönös látogatásánál. A német kapcsolat azért is fontos, mert az ezerhétszázas években két hullámban németek települtek a községbe. Az óvodában is van német játszófoglalkozás és német tánccsoport, de a művelődési házban is működik német táncegyüttes.
Az óvodában egyébként besegítenek az indiai nővérek is, akik néhány évtizede telepedtek meg a településen. Egy holland pályázat segítségével a volt bölcsőde épületében működtetnek idősek otthonát. Már talán háromszor is bővítették az intézményt.
A falu lakosainak zöme római katolikus. Még mindig emlegetik Lendvai Zoltánt, aki 40 évig szolgálta a gyülekezetet. Most Tokodi Bence tölti be a tisztet, a helyiek büszkék rá, hogy fiatal kora ellenére már egyházi bíró. A barokk templom egyébként az 1700-as évek elején épült.
Apropó, bíróság. Az önkormányzat az egykori járásbíróság épületébe költözött, ahol több a hely, kulturáltabb az ügyfélfogadás. Percsi Tibor kistérségi megbízott arról beszél, hogy korábban a beruházások a föld alatt zajlottak, vagyis kiépítették a közműveket. Az utóbbi időben azonban már jutott pénz a felszínre is. Így sorra szépültek meg, korszerűsödtek a középületek. Erről mi is meggyőződhetünk, hiszen a pár évvel ezelőtti helyzethez képest is nagy a változás, az ember csak forgatja a fejét.
Percsi Tibor egyébként az Adonyiak Baráti Köre Egyesület vezetője is. Ők a településről elszármazottakat fogják össze. S igyekeznek segíteni. Évekig gyűjtik a pénzt, azután valami olyasmit valósítnak  meg, ami az önkormányzatnak nem feladata, de kellemesebbé teszi a település életét. Így újíttattak fel szökőkutat, és állíttattak zenélő köztéri órát. Az egyesületnek már 156 tagja van. Még nagyobb létszámú a horgászegyesület, tagjai négyszázan is vannak. Persze, hiszen a két Duna holtág adta lehetőség mellett nem csoda  a horgászat szeretete.
S ha már a Duna szóba került: a Nagyszigeten tavasszal annyi a hóvirág, hogy kaszálni lehetne. A talaj fehérnek látszik, mintha hó borítaná. A helyiek nem is nagyon értik, miért az európai tilalom a hóvirág szedésére. Alakult egyébként egy fiatalokból álló csónakos egyesület, amely tavaly egy nagysikerű programmal az adonyiak figyelmét a Duna-partra irányította. Az önkormányzat szeretné, ha csónakkikötő, csónakház, büfé épülne, hogy a helyiek kiránduló-, szabadidő-eltöltő helye lenne.
Fenti kalauzaim - kiegészülve Králl István borrend-nagymesterrel és Nógrádi Katalin festőművésszel - még hosszan sorolták a település büszkeségeit, előnyeit, eredményeit. Látszott, hogy valóban lokálpatrióták, szeretik a helyet, ahol élnek.

Egy-egy település lakóit hallgatva az ember szinte beleszeret az adott községbe, városba. Bevallom, már Adonyra is másképpen nézek, mint néhány nappal korábban. Meggyőztek az ott élők, a látottak.

 

OLDALTÖRÉS: Összeér majd a két centrum

 

 

 

Összeér majd a két centrum

 

 

A városban szinte minden közintézmény új ruhát kapott, de belülről is megszépült, korszerűsödött.
A polgármesterrel e fejlesztésekről és a tervekről beszélgettünk.
Az utóbbi egynéhány évben látványosan szépül Adony. Az iskola nem csak külsőleg változott előnyére, de hat tanteremmel bővült is. Csak ez a beruházás 250 millióba került a kisvárosnak, mivel teljesen önerős volt. Ronyecz Péter  polgármester folytatja a felsorolást. Most zajlik az egészségház felújítása, ez negyvenmillióba került, de 80 százalékos pályázati támogatással tudják megoldani. Az egykori járásbírósági épületbe az önkormányzat költözött be, a felújítás 110 millió forintba került. Itt 90 százalékos volt a támogatás.
Az utca másik oldalán a művelődési ház is megújulva várja látogatóit. De nem csak a külső szépült meg. Kicserélték a nyílászárókat, belül is felújították. Most zajlik az óvoda korszerűsítése, akadálymentesítése, erre 25 milliót költenek. Az öregek napközi otthona is megújjult, a 44 milliós bekerülési összeg 80 százaléka volt pályázati pénz.
- Folyamatosan azon vagyunk, hogy fejlesszük a települést, javítsuk az itt élők életkörülményeit  - mondja a polgármester. - A képviselő-testület úgy gondolja, fontos, hogy elősegítsük a közösséggé kovácsolódást, ezért támogatunk különböző programokat is.
Megtudtam azt is, hogy a közeli tervekben szerepel a kastélypark rendbetétele, a teniszpálya és környéke rendezése, kőtár kialakítása. S persze szeretnék, ha a Duna-part is fejlődne, és a lakosság szabadidős programjainak helyszíne lenne.
Mindenhez pénz kell, és kérdésemre a polgármester elmondja, hogy rengeteg pályázaton indulnak. Iparűzési adóból 70-100 millió a bevételük, és körülbelül ilyen nagyságrend az építményadóból származó összeg is. A legfőbb befizető a Duna-parton felépült raktárbázis, amely Közép-Európa legnagyobb ilyen épülete. Szóba kerül az autópálya is. Ronyecz Péter azt mondja, az utazási kényelmet növelte, és tehermentesítette a régi 6-os utat, de közvetlen gazdasági hasznot eddig nem hozott a városnak.
A polgármesteri hivatal elköltözésével úgy tűnik, hogy új centruma lett a településnek. A polgármester szerint inkább kétcentrumú lett, de abban bízik, hogy parkolók, járdák, sétányok kiépítésével a két centrum hamarosan eggyé olvad össze.

 

OLDALTÖRÉS: Nyolcszáz éve borral adóztak

 

 

 

Nyolcszáz éve borral adóztak

 

 

Előfordult, hogy a megyei borverseny 50 legjobb borából tíz adonyi volt. A helyiek szeretnék, ha jobban elismernék őket.
A Duna menti Szent Orbán Borrend nagymestere Králl István. Meglep, amikor közli, hogy Adonyban több mint ezer borospince és présház van.  A 6-os úton haladva láthatók is ezek a kisvárostól nyugatra húzódó dombvonulaton.  A nagymester kifogásolja, hogy Adonyt nem sorolják a megye bortermelő térségei közé. Pedig, mint mondja, itt szőlőtermesztés már volt a rómaiak idején is. A vatikáni levéltár dokumentuma szerint 1222-ben az adonyiak már az adójuk egy részét szőlőben és borban róhatták le. De szőlőt termesztettek a török elől felhúzódó rácok, majd az 1700-as évek elején két hullámban betelepülő németek is. Az Orbán-kultusz is valószínűleg Elzász-Lotaringiából került át. Az Orbán-kápolna most lesz kétszáz éves, állítólag egy ünnepet elmosott az eső, és a fehérvári püspök ekkor engedélyezte kápolna építését a szőlővidéken. A kilencvenes évek elején határozta el egy társaság, hogy visszaszerzik az adonyi bor hírnevét, 1996-ban egyesületet alapítottak, 2006-ban pedig borrendet.

 

OLDALTÖRÉS: Adonyól Adonyig

 

 

 

Adonytól Adonyig

 

 

Fiatal házasként, kétéves gyermekükkel 1975-ben ment Németországba Nógrádi Katalin és a férje. Az adonyi születésű pár a következő évtizedeket kint töltötte, majd 2006-ban vettek egy házat a kisvárosban, és hazajöttek. Katalin asszony kint 25 évig működtetett egy női szabóságot a kenyérkereset miatt. Ám már akkor is a művészet érdekelte, azt tanulta ottani mestereitől. Amióta itthon él, főleg az alkotással foglalkozik, és aktív közéleti szerepet vállal. Tavaly tizenegy kiállítása volt országszerte, az adonyi öregek napközijének ebédlőjét az ő festménye díszíti, és már elkészült az egészségházban a mozaikja.
- Adony nagyon jó fekvésű település, van víz és zöld  ami számomra fontos. Szeretem a kisvárosi életet, azt, hogy ismerős arcokkal találkozom - mondja. Majd hozzáteszi: - Nagyon jó döntés volt hazajönni, jó itt élni. Most van időm festeni, bekapcsolódni dolgokba, pörögni.
S látszik rajta, hogy valóban élvezi ezt a mostani életét, az új lehetőségeket.

 

OLDALTÖRÉS: Leltárban

 

 

 

Leltárban

- A település lélekszáma 3814 fő.

- A területe összesen 6105 hektár.

- A képviselő-testület: Ronyecz Péter István polgármester, Glaszhütter Csaba alpolgármester, Bacsó Levente, Fridrich Istvánné, Leicht Ferenc, Neichl Mihály, Orthné Horváth Marianna. A jegyző Sárközyné Szabó Piroska, aljegyző: Földi Ilona.

- Katolikus plébános: Tokodi Bence.

- Testvérvárosok: Oberweser (Németország, 1995 óta), Szczekocziny (Lengyelország, 2001 óta), Szilágycseh (Románia, 2009 óta).

- Civil szervezet nagyon sok van, belőlük csak néhány: Adonyért Alapítvány, horgászegyesület, Rozmaring Tánccsoport, Gyöngyvirág Női Kar, Adonyi Evezős és Vizisport Egyesület, Adonyiak Baráti Köre, Bandy Band Kistérségi Fúvószenekari Egyesület.

Helyi értéktár

- A Szent Orbán-kápolna és szobor.

- A borospincék, présházak sora. A borlovagrend.

- A harminc civil szervezet, amely összefogja a lakosságot, programokat szervez.

- A Duna-part a szigetekkel.

- Közép-Európa legnagyobb intervenciós magraktára.

- Az indiai nővérek jelenléte.

- A megszépült közintézmények sora.

- A Zichyek egykori nyári kúriája, a mai művelődési ház a parkjával együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!