Hírek

2017.03.21. 20:15

Válság üzemmódban Aba - Kulcskérdés a tervezett munkahelyteremtő fejlesztések sorsa

Aba - A Hírlap információi szerint válság üzemmódba kellett kapcsolnia az önkormányzatnak. "Komoly próbatételen megyünk keresztül, amely bölcs döntéseket követel" - reagált megkeresésünkre Kossa Lajos.

V. Varga József

A Fejér Megyei Hírlap információi szerint válság üzemmódba kellett kapcsolnia az önkormányzatnak. Az Állami Számvevőszék vizsgálatát követően intézkedési tervet kellett készíteniük. A belső ellenőr jelentésében rögzítette, hogy az idei költségvetés magában hordozhatja egy újabb adósságrendezési eljárás, közkeletű nevén csődeljárás elrendelését. Mindezt elkerülendő, a képviselő-testület úgy döntött, hogy kizárólag az önkormányzat és intézményei közvetlen működéséhez kapcsolódó kiadásokat lehet teljesíteni.

Ezek közé tartoznak jellemzően a munkabérek, a közüzemi díjak, az étkeztetés, az elengedhetetlen településüzemeltetési feladatok. Minden egyéb kifizetésről egyedi döntést kell hozni a grémiumnak. Ezen túl az elkövetkező százhúsz napban több szempont szerint is átvilágítják az önkormányzat és intézményei gazdálkodását.

A testületi ülésen elhangzott, hogy a reptéri ingatlan eladásából származó tervezett bevételre épül a város költségvetése, de az eladás már évek óta nem valósul meg.

Kossa Lajos polgármester (b-3): Meggyőződésem, hogy a jelenlegi helyzetből csak az elmúlt huszonhét év eredményeire építkezve léphetünk tovább Fotó: V. Varga József

- A költségvetésben valóban szerepel az önkormányzat tulajdonát képező reptéri ingatlan értékesítése Székesfehérvár önkormányzata részére - fejtette ki lapunknak Kossa Lajos polgármester. - Amennyiben az adásvétel létrejön, az elfogadott költségvetés szerint 295 millió forint szabad pénzforrása keletkezik Abának. Nemcsak a pénzügyi egyensúlyt biztosítja a vételár, hanem jelentős fejlesztési források is keletkeznek majd.

Amennyiben az adásvétel március végéig nem történik meg, úgy az érvényben levő bérleti szerződés értelmében az idén 57 millió forint bérleti díj illeti meg az önkormányzatot, melyből a működési hiány fedezhető.

A számvevőszéki vizsgálat kapcsán az intézkedési tervet a képviselő-testület jóváhagyta, s végrehajtása során további kiadáscsökkentésekre is sor kerül - folytatta az elöljáró.

- Jómagam a közösségteremtő és a lehetőségek határait bővítő önkormányzatiságban hiszek, és azon dolgozom, hogy ennek feltételei adottak legyenek továbbra is Aba életében. Az önkormányzat és a város közössége ismét komoly próbatételen megy keresztül, amely bölcs döntéseket követel meg tőlünk - tette hozzá Kossa Lajos polgármester.

Lehetőségek és képességek

Mikula Lajos képviselő szerint a polgármester személyesen felelős a válságos gazdálkodási helyzet kialakulásáért. Az is látszik azonban, hogy a probléma megoldása már meghaladja a lehetőségeit és a képességeit - állítja. Az 52 milliós hiány miatt ő nem szavazta meg a költségvetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!