Hírek

2014.04.20. 16:03

A Zoltek-sztori és Fa Nándor

Interjú a Spirit of Hungary hajó keresztapjával, Kiss Péterrel, a Zoltek Corporation nyugalmazott alelnökével.

Tihanyi Tamás

– Mit érzett, amikor felavatta a nagyszerű Spirit of Hungaryt, a versenyvitorlást?

– A könnyeimmel küszködtem, mert ez nekem valahol a Zoltek-sztori vége is.

– De mikor volt az eleje?

– Az 1988-ban, egy jó vitorlázással, egy házibulival kezdődött, amikor Csopakon megismerkedtem egy magyar amerikaival, aki 1956 előtt még Magyarországon élt. Ő aztán az Egyesült Államokban kiváló vegyészmérnök, aztán üzletember lett, és meghívott engem Amerikába.

– Miként döntött?

– Kimentem 1989 elején és karbon-fiberrel kezdtem foglalkozni. Nem én találtam ezt fel, de mivel addig csak katonai alkalmazásai voltak, semmihez sem lehetett hozzájutni – folytatta Kiss Péter, a Zoltek Corporation nyugalmazott alelnöke. – Elkezdtük kutatni, hogy miként lehetne ezt a kiváló anyagot olcsóbban, nem katonai alkalmazás szerint felhasználni. Hétköznapi, civil módon dolgoztunk, és sok kisebb-nagyobb kudarc után 1996 elején kidolgoztunk egy olyan technológiát, amely érdemesnek mutatkozott a megvalósításra. Az első gépsort 1996 augusztusában indítottuk el Texasban. Amit csináltunk, az eladható volt. Az első évben ugyan még akadtak nehézségeink, de azután hihetetlen sikerünk lett, a termékeinket úgy vették, mint a cukrot.

– Milyen következményekkel járt ez?

– Nem tudtunk elég gépsort építeni. A hiúságomat valóban legyezgeti, hogy máig sem tudtak jobbat csinálni... A nagy áttörést aztán a szélenergia, a szénlapátok gyártása jelentette. Ma már hetven-nyolcvan-kilencven méteres szénlapátokat csinálnak a mi karbon-fibereinkből.

– Aztán egyre többet járt haza Magyarországra. Talán a honvágy kínozta?

– Azt mondják, hogy a hazatérés nagyon jó gyógyszer a honvágy ellen. De az ember a gyökereit nem tudja eltépni. A csopaki vitorlásklubban vettem egy hajót, Nándival ott találkoztam és aztán ebből a találkozásból született meg a barátságunk. Találkoztunk, és aztán sikerült meggyőznöm a cégem vezetőit arról, hogy ilyen olcsón ilyen nagy reklámot nem lehet másként csinálni. Hiszen sok százmilliónyi ember nézi majd világszerte a versenyeket, és ezt a nagyszerű vitorláshajót, amelyen ott lesz a Zoltek felirat.

– Fa Nándor kiváló hajós, ezt önnek nyilván nem kell külön hangsúlyoznom. Mégis megkérdezem, hogy mit mondana róla?

– Fa Nándor egy olyan nagyszerű hajós, aki már sokszorosan bizonyított, aki már többször körbevitorlázta a Földet, tehát ez nem is kérdés. Ha nem lenne ilyen ember, akkor mi nem is tettük volna mellé a nevünket.

 

Felavatták Fa Nándor hajóját

Interjú Fa Nándorral a hajóavatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!