Hírek

2014.08.24. 15:40

Országos borpremier Székesfehérváron

Villányból, Pannonhalmáról vagy éppen Kecskemétről is érkeztek borrendek a Noé-hegyiek ünnepére.

Házi Péter

Száznál is több pohár koccant össze vasárnap délután Melocco Miklós Mátyás szobránál a Fő utcán, ahol a magyarországi borrendek képviselői adtak egymásnakl randevút a Noé-hegyi Szent István Borrend meghívására. Az öreghegyi borrend idei legnagyobb eseményének nevezhetjük a vasárnapit, hiszen a százhúsz borértő vendég tényleg az ország minden részéből érkezett. A Hiemer-ház báltermében rendezett konferencián mutatták be a Mátyás király koronázásnak 550. évfordulójára készített, sorszámozott bort, amely az öreghegyre jellemző zengő fajtájú szőlőből készült, s mint ilyen, kuriózum az országban. Este pedig új borlovagokat is avattak.

Nem fért rá a fotóra mind a harmincöt borrend, ám a lényeg: Magyarország borkirálynője, Kiss Barbara és a Noé-hegyiek regnáló borkirálynője, Farkas Virág (jobbra) nem maradhatott le a képről (Fotó: Házi Péter)

Nem csak Siklósi Gyula régészprofesszor előadásától ámultak el a Villányból, Szekszárdról, Pannonahalmáról vagy éppen Soltvadkertről érkezett borászok, bizony a Noé-hegyi borrend kiváló rozéi, zengői, olaszrizlingjei is elkápráztatták az „esküvőnyi” vendégsereget. Siklósi Gyula nem kevesebbet vázolt fel számukra, mint hogy Fehérvár valójában történelmi borvidék, hiszen a középkorból számos írásos, régészeti emlék tanúskodik a szőlőművelés, a borkereskedés magas fokáról. Nem egy utcára nyíló pincebejáratot tárt fel a professzor a középkori belvárosban: annak idején az utcáról gurították a pincébe a hordókat. Azt is felidézte, hogy a nagy török utazó, Evlia Cselebi kétezer pincét számolt a mai Öreghegy területén.

Csóbor Balázs borász a Mátyás királynak dedikált zengővel

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége alelnökének, Koczor Kálmánnak a köszöntője után Bognár Zoltán nagymester és Renner László főborász mutatta be a Mátyás királlyá koronázásának 550. évfordulójára 550 palackkal készített, sorszámozott bort, amely Csóbor Balázs nevéhez kötődik.

A vendégek az elmúlt öt év „fehérvári” zengőiből is kóstolhattak, majd miután a hangulat és a hangzavar is egyre erősödött, a Királyi Napok záróakkordjának forgatagába vetették magukat a vendégek. Pontosabban a nagyszínpadon volt jelenésük, ahol borlovaggá ütötték Lepsényi Miklóst és Pásztor Istvánt, valamint címzetes hírvivő nagykövet borlovaggá ütötték Szabó Pétert, a Kodolányi főiskola rektorát. Úgy tervezték, hogy az Országalmánál körkoccintással zárják a napot, de szabályos kört ekkor valahogy már nem igazán sikerült alkotni. Vidámságot viszont igen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!