Hírek

2006.05.24. 12:26

A WHO nem zárja ki, hogy emberrõl emberre terjedt a H5N1 Indonéziában

Jakarta, Manila (MTI/Reuters) - Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselõi nem zárják ki, hogy emberrõl emberre terjedt át a madárinfluenza egy indonéziai család esetében.

Mórocz Zsolt

A szervezet képviselõi most vizsgálják az esetet, amelynek során az influenza H5N1-es vírusa egy hatfõs családot fertõzött meg Észak-Szumátrán, s mind a hatan meghaltak a betegségben. A WHO feltételezi az egyik családtag esetében, hogy a család egy másik tagjától kapta el a kórt, annak ápolása közben. A WHO ugyanakkor leszögezi kedd esti közleményében, hogy még nem bizonyított a "családi járvány" kitörésének oka.

A szóban forgó indonéz család elsõ tagja áprilisban betegedett meg a fertõzés következtében. Mindenesetre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az eddigi legsúlyosabb fejleménynek tekinti a madárinfluenza veszélye szempontjából a szóban forgó indonéz család esetét.

"Közegészségügyi szempontból mindeddig ez volt a legsúlyosabb fejlemény. Eddig nem volt tudomásunk olyan esetrõl, amelyben ne lett volna magyarázat arra, hogyan fertõzõdtek meg a betegek" - mondta szerdán Peter Cordingley, a WHO nyugat-csendes-óceáni szóvivõje egy tévéinterjúban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!