Hírek

2016.12.13. 19:40

A virtuális világ veszélyei - 150 gyereknek írt levelet

Ahogy arról beszámoltunk, augusztustól novemberig, országosan mintegy 150 gyereknek, javarészt kisfiúnak írt ismerkedős üzeneteket a közösségi oldalon egy 25 éves abai férfi.

Buthy Lilla

A rendőrök őrizetbe vették, a bíróság és a napokban a törvényszék másodfokú tanácsa is úgy döntött, a férfi szabadlábon védekezhet.

Csak néhány példa: alsónadrágos fényképért cserébe iPhone-t, pénzt is ígért a 25 éves férfi, máskor moziba hívta a gyereket. Társa is volt, a nyomozás során kiderült, egy 61 éves nagykanizsai férfival rendszeresen tartotta a kapcsolatot, nem csak tapasztalatokat, fényképeket is gyakran cseréltek egymással. A nagykanizsai férfi rács mögé került, jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Sajnos voltak olyan gyerekek, akik válaszoltak a férfiak üzeneteire, és olyan is volt, aki fotót is küldött. A legnagyobb veszélyforrások a gyerekek számára tehát az idegenek, de nem csak az utcán: léteznek „online cukros bácsik" is, akik olykor mind a korukról, mind a személyazonosságukról hazudnak, mégis elérik, hogy a gyerekek szóba elegyedjenek velük, ráadásul sokszor a szülők tudta nélkül.

A családi háttér a legfontosabb biztonsági faktor, a következmény a szülők felelőssége. A közösségi oldalra nem regisztrálhatna 13 éven aluli személy, de ezt a születési dátum meghamisításával bárki kijátszhatja a regisztráció során. Így hát marad a szülői kontroll, illetve a különféle erre specializálódott szűrőprogramok, melyek blokkolják a pornográf, agresszív tartalmakat, vagy applikációk, melyekkel tájékozódhatnak a gyermekek online tevékenységeiről.

Gazdag Andrea a kapitányság bűnmegelőzési előadója Fotó: Archív

A közösségi oldalon azt is be lehet állítani, hogy idegenek ne tudjanak üzeneteket küldeni, vagy épp ismerősnek jelölni. Sok gyereknek, fiatalnak ez a legvonzóbb, minél több ismerősük van, annál menőbbnek tűnnek a barátaik szemében. Ezeknek a használatát javasolja Gazdag Andrea, a fehérvári rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója is, aki szerint a legfontosabb a szülő és a gyermek közötti kommunikáció és a bizalom: az internetezés egy közös családi program is lehet, így nem fog a kisgyerek a szobája magányában számítógépezni. Az sem baj, ha a szülők időről időre átfésülik a beszélgetéseket, és felvilágosítják a gyerekeiket az internet veszélyeiről. Fontos, hogy elmondják nekik, nem minden az, aminek látszik, ne nyíljanak meg olyanoknak, akiket nem ismernek személyesen, és ne küldjenek fényképet senkinek. A személyes adatokkal visszaélhetnek. Az internet nem felejt: minden, amit megosztanak magukról, amit idegeneknek küldenek, illetéktelen kezekbe kerülhet, sőt még a zaklatás, zsarolás veszélyét is magában rejtheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!