Hírek

2012.07.03. 13:02

A Velencei-tónál nem kell vízminőség-romlástól tartani a nagy meleg miatt

Székesfehérvár - A Velencei-tó vízminőségének romlásától nem kell tartani a nagy meleg miatt, annak ellenére sem, hogy már most néhány centiméterrel a szabályozási minimum alatt van a vízszint - tájékoztatta a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója kedden az MTI-t.

MTI

Csonki István elmondta, a Velencei-tó a "Balatonhoz képest jobban viseli a kánikula okozta megpróbáltatásokat". Kedd reggel 133 centiméter volt a vízállás, a szabályozási minimum pedig 140 centiméter. A pátkai víztározóban 410, a zámolyiban 293 centiméteres a vízállás. "A tavaszi vízpótlásnak köszönhetően jó állapotban van a Velencei-tó, nem számítunk vízminőség-romlásra sem. Az első félévben 40 százalékkal kevesebb csapadék hullott, mint a sokéves átlag, és az átlaghőmérséklet is jóval magasabb a szokottnál. Ezek együttesen azt eredményezik, hogy erősebb a párolgás, és nincs lehetőségünk további vízpótlásra" - hangsúlyozta.

Az igazgató kiemelte, a víz természetes körforgása miatt a vízszint a "nyári félévben", azaz októberig csökkenni fog, utána indulhat meg az emelkedés. Sokéves tapasztalata szerint addigra a 120 centiméteres vízállást is elérheti a tó. A tavat tápláló két tározóban annyi vizet tartanak, ami az ökológiai egyensúly fenntartásához szükséges. A víztározókban erős algásodás indult el a nagy meleg miatt, a keletkező oxigénhiányt vízmozgatással, levegőztetéssel kezelik. Csonki István jelezte, a Velencei-tó alacsonyabb vízszintje a vízi élővilágot, a fürdőzőket és a hajózást nem érinti. Egyedül a dinnyési ivadéknevelő lehet gondban, mert tavasszal sem kapták meg a szükséges vízmennyiséget. Ezért elképzelhető, hogy a tóból rendkívüli vízpótlással segítik az ottani munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!