Hírek

2014.12.18. 21:00

A városé lehet az MMK is?

A gazdasági és a humán szakbizottság is egyhangú igennel javasolta, vegye át a város a Fejér Megyei Művelődési Központ működtetését. És az ehhez szükséges ingatlanokat is.

Házi Péter

A Malom utcai táncház is fontos része a megyei művelődési központ intézményhálózatának

Mind a gazdasági, mind a humán szakbizottság egyöntetű igennel javasolta tegnapi ülésén elfogadásra a mai városi közgyűlésnek azt a javaslatot, miszerint Székesfehérvár igényelje meg, és vegye át a jelenleg állami tulajdonú Művészetek Házát (Fejér Megyei Művelődési Központ), a Táncházat és a Rác utcában lévő Mesterségek Házát, illetve a hozzájuk kapcsolódó fenntartói jogokat is tudtuk meg Horváth Miklós Csabától, a gazdasági bizottság elnökétől.

- A törvény is előírja, hogy amennyiben az ingatlanokat térítésmentesen megkapja a városi önkormányzat, köteles azokat 15 éven át a juttatás céljának megfelelően hasznosítani, karbantartani, és persze el sem adhatja azokat. Természetesen a mi célunk is az, hogy ezek az intézmények a jelenlegi funkciójuknak megfelelően működjenek tovább - fogalmazott kérdésünkre Horváth Miklós Csaba. A székesfehérvári önkormányzat egyébként már tavaly kinyilvánította szándékát, hogy bizonyos kikötésekhez ragaszkodva átvállalná a Fejér Megyei Művelődési Központ fenntartását, ám ebből akkor nem lett semmi. A mostani döntés arról szól, továbbra is átvállalná a város a fenntartói jogot, ha az említett ingatlanokat is megkapja mellé . Minderre egyébként a nemzeti vagyonról szóló törvény ad lehetőséget, amely alapján állami vagyon tulajdonjoga ingyenesen átruházható a helyi önkormányzat javára, amennyiben az segíti a jogszabályban előírt feladatainak teljesítését. A szakbizottság elnöke hangsúlyozta, az átvételt követően is számítana a város a központi költségvetésből érkező támogatásra (idén 29 millió forintot kapott ilyen címen a tizenhárom alkalmazottal működő FMMK), amihez egy legalább két évre szóló megállapodás adhat garanciát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!